Genel

2022 Yılı SGK Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

2022 yılı SGK tebligat başvuruları internet aracılığı veya yüz yüze olarak gerçekleşir. SGK tebligat başvurusu elektronik ortam ile kolay bir şekilde online olarak yapılır. Kişi https://www.turkiye.gov.tr/  adresi üzerinden giriş kendi hesabına giriş yapmalıdır. Ardından sistemde e-tebligat başvurusu yazarak başvuru yapabilir. Başvuru ekranında kendisine yönlendirilen gerekli işlemleri tamamlaması gerekir. Kişinin başvuru yapabilmesi için telefon numarası ve mail adresi güncel olması gereklidir. Kişi veya kurum yüz yüze başvuru için PTT şubelerini kullanabilir. SGK tebligat başvurusu için kişi elektronik ortam ile başvurması ardından başvuruyu tam anlamıyla gerçekleştirmiş olur.

Elektronik Tebligat Ne Demek?

Elektronik tebligat, Tebligat Kanunu çerçevesinde belirtilen kişiler veya kurumların internet ortamında hazırlanan tebligatların kişi veya kurum tarafından elektronik sistem aracılığı ile doldurulması ve iletilmesidir. Kişi veya kurumun resmi konuda bilgilendirilmesi online bir şekilde gerçekleşmesi durumu söz konusudur.

SGK E-Tebligat Başvuru Süresi Nasıldır?

SGK e-tebligat başvuru süresi yeniden şekillendirildi. E-Tebligat yapması gereken kişi veya kurumlar belirtilen kurallar çerçevesinde ve tarihte yapması gereklidir. Kişi veya kurum sigortalı çalışan çalıştırması halinde çalışanın sigortalı çalışmaya başladığı aydan başlanarak 3 ay bir süre ile e-tebligat başvurusu yapması gereklidir.

SGK E-Tebligat İçin Evrak Gerekli Midir?

SGK e-tebligat evrakları elektronik ortam içerisinde yer alır. Kişi e-tebligat başvurusunu internet aracılığı ile gerçekleştirir. Bu durumda tüm evraklar aynı şekilde internet üzerinden teslim edilir. Kişiden istenen evraklar başvuru esnasında internette yer alır. Kişi aynı şekilde internet üzerinden e-devlet sisteminden evraklarını ekleyerek işlemi gerçekleştirir.

SGK E-Tebligat Sistemini Kimler Kullanmalıdır?

SGK e-tebligat sistemini belirtilen kişiler yaralanma imkanına sahiptir. Herkesin kullanabileceği bir alan değildir. Yönetmelikte belirtilen kurallar çerçevesindeki kişiler SGK tebligat başvurusu sistemi aracılığını kullanabilir. E-tebligat sistemini kullanabilecek kişiler:

  • Sigortalı işçi çalıştıran işveren kişiler
  • Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesi içerisinde işyeri olan kişiler
  • İşyeri yeri olmayan ancak kendi isteğiyle tebligat sistemini gönüllü olarak kabul eden kişiler

SGK E-Tebligat Görüntülenmesi Nasıl Gerçekleşir?

SGK e-tebligat görüntüleme elektronik ortamda gerçekleşir. Kişi e-devlet sistemi aracılığını kullanarak görüntüleme işlemini gerçekleştirebilir. Görüntüleme için kişi kendi hesabına giriş sağlaması durumunda Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile e-tebligat görüntüleme seçeneğine girmesiyle elektronik tebligat işlemini sorgulatabilir.

SGK E-Tebligat Hesabı Nasıl Durumlarda Kapatılır?

SGK e-tebligat hesabı kapatma için bazı şartlar doğrultusunda gerçekleşir. Yönetmelikte belirtilen durumlara uyulmaması veya kapatılması için belirtilen işlemlerin gerçekleşmesi halinde kişinin hesabını kapatma işlemi gerçekleşir. Kişinin hesapları kapatılması için gerekli durumlar:

  • Tüzel bir kişinin veya kurum ticaret sicil kaydının kapatılması
  • Gerçek şahıslarda bir kişinin ölümü ile ilgili karar verilmesi
  • Ölen kişinin kararının oluşmasıyla mirasçısı olan kişinin Sosyal Güvenlik Merkezi’nde başvuru yapması gerekir.

SGK E-Tebligat Sisteminin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

SGK e-tebligat avantajları mevcuttur. Kişinin veya kurumun e-tebligat başvurusu yapması halinde kişiye ve kuruma birçok durumdan fayda sağlanmış olur. E-tebligatın sunmuş olduğu faydalar:

  • Kişiye ait bilgiyi saklar.
  • Kişinin kendisine ait olan kişisel verilerin güvenliğini korur.
  • Kişiye ait olan evrakların içeriğini kontrol altına alır.
  • E-tebligat sisteminin internet ortamından gerçekleşmesinde kişiye zaman tasarrufu sağlar.
  • Kâğıt atıkların boşa harcanmasını önler.
  • Kişiye ait tüm bilgiler dijital alan içerisinde saklanır.

SGK E-Tebligat Hesabının Yapılmaması Halinde Ceza Nedir?

SGK e-tebligat hesabı oluşmaması halinde ceza verilir. Kurumlar belirlenen tarihlerde e-tebligat başvurusunu gerçekleştirmediği takdirde ceza alır. Kişi veya kurum yönetmelik çerçevesinde belirtilen tarihte SGK tebligat başvurusu kayıt işlemi gerçekleşmemesi durumunda kişi veya kuruma özel usulsüzlük cezası verilir.