Ekonomi

Dar ve orta gelirli aileler için devlet destekli ve ucuz fiyatlı ev satışları başladı!

Covid-19 salgını ile birlikte dünya genelinde, tedarik zincirinde aksamalar ve çip krizi sonrasında inanılmaz fiyat artışları başladı. Hızla yükselen enflasyon sonrası her ürün ve hizmet kaleminde fiyatlar artarken, bu artışlardan emlak ve gayrimenkul sektörü de payını ciddi ölçülerde aldı. Yükselen ev fiyatları sonrasında ev sahibi olmak isteyenler artık maddi olarak daha çok zorlanmaya başlarken, oturduğu evin kirasını ödemekte zorlanan vatandaşlar için devlet de destek kapılarını açtı. Devlet güvencesi altında inşası yapılan TOKİ konutları, piyasa koşullarına ve ortalamalarına göre uygun fiyatlarla satışa sunulurken, avantajlı geri ödeme seçenekleri de dar gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesi için bir fırsat sunuyor. İşte detaylar…

Kimler TOKİ Satışlarına Başvuruda Bulunabilir?

Devlet güvencesi ile inşası yapılan TOKİ evleri, dar ve orta gelirli ailelerin de ev sahibi olabilmesine olanak tanıyor. TOKİ, maddi anlamda ev almakta zorlanan vatandaşları ev sahibi yapmayı amaçlıyor ancak TOKİ satışlarından konut alacak olanların bazı şartları da karşılaması gerekiyor. Bu kapsamda aranan şartlar şöyle:

  • Kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
  • Kişinin, projenin olduğu il/ilçede en az 1 yıldır ikamet ediyor olması,
  • TOKİ’den daha önce konut alınmamış ya da TOKİ’den kredi kullanılmamış olması,
  • Kişinin kendisine ya da aile bireylerine ait tapuda kat irtifaklı/kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün ya da müstakil bir konutunun olmaması,
  • Kişinin başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması,
  • Başvuru sahibinin ailesinin her türlü aldığı yardımlar da dahil olmak üzere hane halkının toplam net gelirinin azami 6.500 TL olması.

TOKİ Satış Başvuruları

Eşi vefat etmiş çocuklu dul kadınlarda yaş şartı aranmazken, Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri, Dul ve Yetim kategorisinde başvuruda bulunacak olanlar için şartlarda değişiklikler yaşanıyor ve bu kategorideki kimseler için şartlar istisnai olarak esnetilebiliyor veya tamamen ortadan kalkabiliyor. Vatandaşların TOKİ konut satışları için başvuruda bulunmaları gerekiyor.