Bu meslek dallarında çalışanlara 5 yıl erken emeklilik hakkı tanınıyor! SGK duyuruyu yaptı, o meslek dalları belirlendi

Milyonlarca çalışan vatandaş, hızlı bir şekilde emekli olarak hayatının çalışmadan gelir sağlayabileceği dönemine geçmek istiyor. Bu sayede emeklilik hakkını elde edenler sevdiklerine ve hobilerine daha fazla zaman ayırırken, diğer yandan çalışma ve gelir elde etme derdi de kalmıyor. Ancak emeklilik hakkının elde edilebilmesi için bazı şartların da yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartların karşılandığı süreçlerde, iş güvenliği kanunları gereğince bazı sektörlerde çalışanlara belirli haklar tanınıyor. Bu da sektördeki çalışanların hak kaybı yaşamasının önüne geçiyor. SGK bu kapsamda belli sektörlerdeki çalışanlara yıpranma payı hakkı veriyor. Ağır koşulların olduğu sektörler için geçerli olan bu yıpranma payı hakkının şartları nelerdir? İşte detaylar…
Yıpranma Payı Hakkı Kimlere Verilir?
SGK, belirli işyerlerinde ve belirli meslek gruplarında istihdam edilen vatandaşlara, tehlike sınıfı yüksek olan yerlerde çalışıyor olmaları halinde her 1 yıllık sigortalılık sürelerine ek hizmet süresi ilave ekliyor. Bu da yıpranma payı hakkı elde eden çalışanların erken emeklilik şansından yararlanabilmeleri anlamına geliyor. SGK yıpranma payı, halk arasında “fiili hizmet süresi zammı” olarak da biliniyor.
Yıpranma Payı Hakkı Sağlanan Meslekler
Meslek hastalıkları/rahatsızlıkları ve iş kazası gibi konularda ciddi ölçülerde risk barındıran meslek gruplarına yönelik uygulanan bu hak dahilinde, riskli şartlarda çalışanların sağlıklarını ve hayatlarını riske atmalarından dolayı bu çalışanlara haklar sağlanıyor. Türkiye’de yıpranma payı hakkı bulunan birçok sektör yer alıyor. Üretim alanında yer alan bu sektörlerin bazıları şöyle:
- Asit üretimi yapan atölye ve fabrikalar,
- Cıva üretim yerleri,
- Radyoaktif (nükleer) ve radyoiyonizan maddeler ile çalışılan yerler,
- Demir-çelik fabrikaları,
- Çimento fabrikaları,
- Kurşun ve arsenik çalışmalarının yapıldığı yerler,
- Termik santraller,
- Cam fabrikaları ve atölyeleri,
- Sualtı çalışmaları,
- İtfaiye,
- Emniyet güçleri,
- Alüminyum fabrikaları,
- Döküm fabrikaları,
- Basın ve gazetecilik faaliyetleri
- TBMM
- Ceza infaz kurumları,
- Türk Silahlı Kuvvetleri
- İnsan sağlığına dayalı işler.