Tarım ve Orman Bakanlığı 2022’de çiftçilere karşılıksız destek ödemelerine başladı! Hangi destek programında, ne kadar ödeme yapılıyor?

Son yıllarda Türkiye’de, tarım faaliyetleri alanlarında yaşanan sıkıntılar sık sık gündeme geliyor. Çiftçilerin yüksek mazot ücretlerinden etkileniyor olmaları, iklim şartları, sıcaklık ve kuraklık etkenleri gibi etkenler, tarım faaliyetlerini olumsuz yönde etkiliyor. Öte yandan kırsaldan şehre artan göçler nedeniyle de çiftçilik faaliyetleri azalmaya devam ediyor. Devlet, azalan tarım faaliyetlerini önlemek ve çiftçilerin kalkındırılmasını sağlamak amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla tarım faaliyetlerinde bulunan üreticilere çeşitli destek ve teşvik programları sağlıyor. Bu kapsamda bakanlık, çiftçilere yönelik ücretsiz ya da geri ödemesiz destekler veriyor. 2022 yılında bakanlık aracılığıyla çiftçilere hangi ücretsiz destekler sağlanıyor? İşte detaylar…
Karşılıksız Mazot ve Gübre Destekleri
Bakanlık aracılığı ile çiftçilere sağlanan destekler arasında mazot ve gübre destekleri de yer alıyor. Bu ücretsiz destekler, geri ödemesiz şekilde verildiği için tarımsal faaliyetlerin kalkındırılması ve çiftçilerin teşvik edilmesi sağlanıyor. Çiftçilere bu destek türünde, mazot ve gübre giderleri için karşılıksız ödeme yapılıyor. Ancak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan çiftçilere bu ödemeler yapılmıyor. Bu kapsamda yapılan mazot ve gübre ödemeleri ürüne göre değişecek şekilde, ürünün miktarına göre 25 TL ile 68 TL aralığında veriliyor.
Karşılıksız Toprak Analiz Destekleri
Çiftçilere bakanlık aracılığı ile verilen ücretsiz destekler arasında toprak analiz destekleri de yer alıyor. Tarım arazilerinin daha iyi niteliklere ulaştırılması kapsamında, bilimsel detaylara da erişim sağlanabilmesi için toprak analiz ödemeleri yapılıyor. 2022 yılı itibariyle geçerli olan bu ödemelerde 50 dekar ve üzeri tarım arazileri için, her bir 50 dekar başına toprak analiz desteği olarak 40 TL ödeme gerçekleştiriliyor.
Karşılıksız Organik Tarım Destekleri
Çiftçilere yapılan karşılıksız destek ödemeleri kapsamında organik tarım destekleri de yer alıyor. Organik tarım teknikleri ile tarım alanında üretim yapan çiftçiler, devletten direkt olarak dekar başına 10 TL ile 100 TL aralığında değişen miktarlarda destekler alabiliyor. Bu destek ödemesi için başvuru yapılmasına da gerek duyulmuyor.