DünyaEditörün SeçtikleriGündemSağlık

Salgın gibi yayılıyor! Listenin başında Türkiye olduğu açıklandı! Kısıtlamalar yolda..

Tüm Türkiye’yi tedirgin eden açıklama bugün Dünya Sağlık Örgütü tarafından geldi. DSÖ, yaptığı açıklamasında obezite oranının neredeyse salgın boyutuna ulaştığını duyururken, listenin başında olan ülkenin de Türkiye olduğunu açıkladı. Raporda, Avrupa’daki yetişkinlerin yaklaşık üçte ikisinin aşırı kilolu ya da obez olduğunu belirtti.

Açıklamada özellikle sağlıksız gıdaların yayılımında bu tür ürünlerin çocuklara dijital olarak pazarlanmasında çevrimiçi oyunların yaygınlaşması olduğu ortaya çıktı.

53 ÜLKE HAREKETE GEÇMEDİ

DSÖ Avrupa bölgesini oluşturan 53 ülkenin henüz 2025 yılına kadar obezite artışını durdurmaya yönelik hedeflere ulaşmak için harekete geçmediğini belirtti. DSÖ açıklamasında obezitenin nedenini, “Sağlıksız beslenme ve fiziksel hareketsizliğin bir kombinasyonundan daha fazla karışık olduğunu” belirtti.

TÜRKİYE LİSTENİN BAŞINDA

Hazırlanan rapora göre dünya genelinde obez ve şişmanlar göz önüne alındığında ilk sırada Türkiye bulunuyor. Veriler, Türkiye’deki yetişkin nüfusunun yüzde 66,8’i fazla kilolu, obez olarak nitelendirilenlerin oranı yüzde 32,1 ortaya koydu.

RAKAM ÖNÜMÜZDEKİ YIL DAHA DA ARTACAK

Aşırı kilonun 13 çeşit kansere, kalp hastalıklarına ve tip 2 diyabete sebep olduğu belirtilen raporda “Bölge genelinde (aşırı kilonun) yılda en az 200.000 yeni kanser vakasından doğrudan sorumlu olması muhtemeldir ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda daha da artması beklenmektedir” ifadeleri yer aldı.

KISITLAMALAR GELİYOR

DSÖ’nin obezitenin yayılmasını engellemek adına birtakım kısltmalara hazırlanıyor. Buna göre şekerle tatlandırılan içeceklerin daha fazla vergilendirilmesi, çocuklara pazarlanmasının kısıtlanması ve obezite ile fazla kilo yönetiminin iyileştirilmesi adına hizmetlerin sunulması gibi maddeler bulunuyor.