Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

TÜİK Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı! Enflasyon 20 yılın zirvesine çıktı: Çok sert yükseldi

TÜİK, merakla beklenen Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklarken yıllık enflasyon yıllık yüzde 70’e dayanırken, 20 yılın yeni zirvesi görüldü. Ayrıca enflasyon artışında gıda ve enerji fiyatlarının etkisi de görüldü.

ENFLASYON 20 YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 Nisan ayına ilişkin enflasyon rakamlarını Ramazan Bayramı nedeniyle gecikmeli olarak açıklarken bu doğrultuda2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 7,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31,71, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 34,46 artış gerçekleşti. Bu noktada enflasyon son 20 yılın zirvesine çıktı.

DÜŞÜŞE GEÇMESİ BEKLENİYOR

Piyasa katılımcıları nisan ayında yıllık enflasyonun yüzde 68,3 seviyesine yükselmesini bekliyordu. Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle artan emtia fiyatlarının ekonomiye etkisini yansıtır şekilde, Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini neredeyse iki katına çıkararak 2022 sonu enflasyon orta nokta tahminini yüzde 42,8 olarak belirledi. Enflasyon raporunda TCMB tarafından paylaşılan grafiklere göre enflasyonun zirveyi bu yıl yaklaşık yüzde 70 seviyelerinde görmesi ardından düşüşe geçmesi bekleniyor.

YOKSULLUK SINIRI 17 BİN 340 LİRAYA YÜKSELDİ

Türk-İş’in Nisan ayı gıda fiyatlarındaki değişim raporu da yayımlandı. Bu rapora göre gıda fiyatları nisanda yüzde 8,02 artarken dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 5.323,64 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 17 bin 340 liraya yükseldi.