Genel

Sigortam Yatıyor Mu Nasıl Öğrenirim?

Sigorta yatmasına dair bilgiyi öğrenmek için e devlet ya da Alo 170 hattı kullanılır. İşe girenler mutlaka sigortasının yatırılıp yatırılmadığını kontrol etmeliler. Türkiye’de birçok şirket kanunları çiğneyerek çalışanlarına sigorta yapacaklarını söyleyip yapmazlar. Sorumluluklarını yerine getirmezler ve kanunu hiçe sayarak çalışanlarının sigortalarını eksik ya da hiç yatırmazlar. Bu tür şirketler bulunur ve vatandaşlar dikkatli olmalıdır. İşe girmiş vatandaşlar mutlaka sigortalarının yatırılıp yatırılmadığını kontrol etmelidirler. Aynı zamanda böyle bir durumla karşı karşıya kalan çalışanlar işverenleri şikâyet edebilirler çünkü sigorta yapmamak bir suçtur. Çalışanlar mutlaka e- devlet ya da Alo 173 hattını kullanarak sigorta durumlarını sorgulamalıdırlar. Çalışanlar sigorta durumlarında bir problem olması halinde ilk önce işverenlerine ya da işyerinin muhasebecisine gidip durum hakkında bilgi almalıdır. Eğer problem belirtildiği halde çözümlenmiyorsa artık işvereni hakkında şikâyette bulunabilir.

SGK Hizmet Dökümünde Yer Alan Bilgiler Nelerdir?

SGK hizmet dökümünde yer alan bilgiler şunlardır

  • Anne ve babanın adı, soyadı
  • Kişinin doğum tarihi
  • Kişinin doğum yeri
  • Kişinin T.C. kimlik numarası
  • Kişinin sigorta başlangıç tarihi
  • Kişinin çalıştığı işletmeye dair bilgiler
  • Kişinin sigorta primleri ve bu primlerin ödenme süresi
  • Kişinin yıllık kazancı
  • Kişinin işten ayrılma tarihi

Sigorta Aktif Ne Anlama Gelmektedir?

Sigortası aktif sadece kişinin sigortasında aktif olarak bildirimi yapılan sigortalı anlamına gelmez. Emekli olmayan kişiler de sistemde aktif sigortalı olarak görülür. Emekli olmuş kişilerin sigortası ise pasif görünür.

E- Devlet Üzerinden Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?

E devlet üzerinden sigorta sorgulama işlemi yapılabilir. Öncelikle e- devlet sitesine girilip T.C. kimlik numarası ve şifre yazılarak sisteme girilir. Sitede çıkan arama kutusuna ‘SGK’ yazılıp aratılır. Çıkan seçeneklerden ‘Hizmet Dökümü’ yazan yere tıklanır. Böylece önünüze çıkan sayfadan sigorta durumunuzu öğrenebilirsiniz. Sigortanızın aktif olup olmadığını ve yatırıldığına dair bilgileri görebilirsiniz. Yine bu sayfadan sigorta priminizin ödenme durumuna da bakabilirsiniz. Eğer sigortanızın durumunda bir sıkıntı varsa patronunuzla iletişime geçin. İletişime geçtiğiniz halde hala sigortanız yatırılmıyorsa şikâyet etme hakkınız bulunuyor

Sigorta Durumu SMS ile Nasıl Öğrenilir?

Sigorta durumu SMS ile de öğrenilebilir. Kişinin sigortası ile ilgili aklına herhangi bir şey takıldıysa, tereddütle düştüyse sigorta durumunu mesaj ile de öğrenebilir. Bunun için kişi 5502 ye P yazıp boşluk bırakarak T.C. kimlik numarasını yazmalı ve bir boşluk daha bırakarak aile sıra numarasını yazıp göndermelidir.

Sigorta Ne Zaman görülür?

Sigortanın görülmesi kişinin işe başladıktan en geç 1 ay sonra sistemde görülür.

Sigorta Bildirimi Nasıl Yapılır?

Sigorta bildirimini işveren kişiler ise başlayan çalışanının aylık hizmet dökümü ve prim belgesi vasıtasıyla yaparlar. Aylık hizmet dökümü ve prim belgesi çalışanın işe başladıktan sonraki ay içinde sistemde görülür. İşveren aylık hizmet dökümünü ve prim belgesini çalışanın ise başladıktan sonraki ayın 23’une kadar SGK ya vermek zorundadır.

Alo 170 Hattı ile Sigorta Sorgulama Nasıl yapılır?

Alo 170 hattı ile sigorta sorgulama yapılabilir. Aradıktan sonra çağrı merkezindeki bir çalışana bağlanacaksınız. Çağrı merkezi çalışanı sizin bilgilerinize bakmak için bazı bilgilerinizi teyitlemek zorundadır. İstenilen bilgileri verdikten sonra sigortanız hakkında aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz. Alo 170 hattı ücretli bir hattır. Ortalama 7 dakikalık bir konuşma için 3,5 TL ücret ödenir. Eğer internetiniz bulunuyorsa bu hattı kullanmanıza ve para ödemenize gerek yoktur. E- devlet sitesine girip gerekli işlemleri yaptıktan sonra daha kolay bir şekilde sigorta bilgilerinize ulaşabilirsiniz.