Ekonomi

İşsiz kalanlara devlet desteğinin önü açıldı! Başvuruda bulunan işsizlere 10 aylığına 4.272 TL ödeme yapılacak!

Türkiye’nin uzun yıllardır en önemli sorunları arasında işsizlik bulunuyor. Özellikle genç nüfustaki işsizlik dağılımı yıllar içerisinde artış göstererek, daha endişe verici bir hale gelmeye devam ediyor. Diğer yandan son dönemlerde ekonomik anlamda yaşanan darboğazlar da halihazırda bir problem olarak var olan işsizlik sorunun, vatandaşlar üzerindeki etkisini de artırıyor. Maddi anlamda zorluk yaşayan işsiz vatandaşlar, öte yandan sosyal anlamda da psikolojik birtakım sorunlarla baş etmek durumunda kalabiliyor. Bu problemler ile mücadele etmek, istihdam sağlamak adına çalışmalar sürdürmek isteyen İŞKUR ise işsiz vatandaşlar ile iş verenleri buluşturmaya devam ediyor. Diğer yandan İŞKUR, belli şartları karşılayan herkese işsizlik maaşı da sağlıyor. İşte detaylar…

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

İşsizlik maaşı, İŞKUR tarafından, sigortalı olarak çalışırken işsiz kalan vatandaşlara, kanun üzerinde belirlenen şartların karşılanması durumunda veriliyor. Bu maaş, vatandaşlara işsiz kaldıkları dönem için yapılan bir ödeme olup, belli bir süreliğine belli miktarlarda ödeniyor. İşsizlik maaş ödemesi yapılabilmesi için şu şartların karşılanması gerekiyor:

  • Kişinin kendi isteği ya da kendi kusurunun dışında işsiz kalmış olması,
  • Kişinin işsiz kalmadan önceki son 120 günde hizmet akdine tabi olması,
  • Kişinin işsiz kalmadan önceki son 3 yıllık süreçte en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapılmış olması.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süreyle, Hangi Tutarlarda Ödenir?

Şartları karşılayan ve başvuruda bulunan işsiz vatandaşlara sigortalı olarak çalışmış oldukları sürelere göre belli bir dönem belli tutarlarda ödemeler yapılır. Buna göre 600 gün sigortalı çalışmış olanlara 180 gün, 900 gün sigortalı çalışmış olanlara 240 gün, 1080 gün sigortalı çalışmış olanlara 300 gün işsizlik ödeneği verilir. İŞKUR tarafından verilen işsizlik maaşı en düşük 2.137 TL, en yüksek ise 4.272 TL olarak belirlenir.