Gündem

Adli Para Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Adli para cezası sorgulaması e devlet ve Gelir İdare Bakanlığı üzerinden yapılır. Kişi e devlet sitesine girip T.C. kimlik numarasını ve şifresini girmelidir. Çıkan arama kutusuna adli para cezası yazılır. Çıkan ekranda kişi adına yazılmış olan adli para cezasına, tutarına ulaşabilir. Adli para cezası sorgulama Gelir İdare Başkanlığından da online olarak yapılabilir. Kişi Gelir idare Başkanlığının resmî sitesine girerek de adli para cezasını öğrenebilir.

Adli Para Cezası Nasıl Ödenir?

Adli para cezası ödemesi İnfaz Savcılığının göndermiş olduğu Para Cezası Ödeme Emrinin kişiye ulaşmasından itibaren 30 gün içinde ödenmesi gerekir. Kişi ödeme emrini aldığında Adliyeye giderek Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosuna başvuruda bulunmalıdır. Bu bürodan Vergi dairesine yazılan bir yazı alınması gerekir. Bu yazıyla kişi Vergi dairesine cezasını öder ve yapılan ödeme için bir dekont alınır. Bu dekont ise Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosuna iletilir.

Adli Para Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Adli para cezası ödenmezse kişinin karşılaşabileceği bazı durumlar bulunur. Bu durumlar ise şunlardır:

  • Kişi cezayı vaktinde ödemezse kamu yararı kapsamında 400 saat çalışmasına karar verilir.
  • Kişi bunu da yapmıyorsa Cumhuriyet Savcılığı kişinin adli para cezasını hapis cezasına çevirir.

Adli para Cezası Sicile İşler Mi?

Adli para cezası sicile işler. Adli para cezasını kişi peşin ödediği takdirde sicil kaydından silinir ve arşive kaldırılır. Kişi eğer cezayı taksitle öderse son taksitini ödediği zaman sicilden silinir.

Reşit Olmayanlar Adli Para Cezasını Ödememesi Durumunda Ne Olur?

Reşit Olmayanlar Adli para cezasını ekonomik durumlardan ötürü ödeyemiyorlarsa almış oldukları adli para cezası hapis cezasına çevrilmez.

Adli Para Cezası Nedir?

Adli para cezası kişinin işlediği bir suçun maddi olarak bir yaptırımdır. Adli para cezasının idari para cezasından farkı adli para cezası ödenmezse bu ceza hapis cezasına çevrilir. Adli para cezasının çeşitleri ise şu şekildedir:

  • Doğrudan hükmedilen adli para cezası
  • Seçenek yaptırımı olarak adli para cezası
  • Hapis cezalarından çevrilen adli para cezası
  • Kişiye hapis cezasıyla verilen adli para cezası

adli para cezasının çeşitleri de bunlardır.

Adli Para Cezası Nasıl Hesaplanır?

Adli para cezası hesaplaması şu şekildedir:

  • Alınan adli para cezasının alt ve üst limitleri saptanmadıysa hâkim ilk önce kanunda var olan sınırlar arasındaki gün sayısını hesaplar.
  • Suçun kanunda yazılmış cezası sadece adli para cezasıysa 5 ila 730 gün (bunlar genel sınırlardır) arasında cezayı günlük en az 20 TL en çok 100 TL adli para cezası verilir
  • Cezanın üst limiti 730 gündür fakat kanunda bu ceza daha fazlaysa kanunda o suça özel olarak belirlenmiş adli para cezası verilir.
  • Ceza alan kişinin ekonomik ve diğer bazı konular üzerinden bir para miktarı belirlenir. Kişinin malvarlığı varsa, günde kazandığı ücret gibi konular üzerinden bu karar verilir.
  • Kişinin birçok cezadan dolayı adli para cezası varsa cezaların hepsi kendi alanında belirlenir. Hepsinin ayrı ödenmesi gerekir.

Adli Para Cezasında Erteleme ve Af var mıdır?

Adli para cezasında af veya erteleme bulunmaz. Kişiye ceza verildiyse bu ceza vaktinde ödenmelidir.

Adli Para Cezasına İtiraz Edilebilir Mi?

Adli para cezasına itiraz edilebilir. Bu ceza mahkemeler tarafından verildiği için kişi mahkeme kararına itirazda bulunabilir. Bu süreç oldukça uzun ve karmaşıktır. Tek başına yapılabilecek bir iş değildir bu yüzden itiraz edecek kişi bir avukat tutmalıdır.

Adli Para Cezası Memur Olmaya Engel Olur Mu?

Adli para cezası memur olmaya engel olmaz. Memur olmaya engel suçlar arasında adli para cezasına çarptırılmak bulunmaz.