Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Akaryakıt fiyatlarına sessiz sedasız zam yapıldı! Araç sahiplerine kötü haber verildi: Ankara İstanbul ve İzmir akaryakıt fiyatları

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişiklikler akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ederken akaryakıt fiyatlkarına yeni zam yapıldığı belirtildi. Bu joktada benzinin litre fiyatlarına zam yapıldı. Konu ile ilgili olarak benzinin litre fiyatına 78 kuruş zam yapıldığı ifade edildi.

1.33 KURUŞ ZAM YAPILMIŞTI

Zam sonrası benzin İstanbul’da 21,13 liraya; Ankara ve İzmir’de ise 21,22 liraya yükseldi. Hatırlanacağı gibi bayramdan önce 30 Nisan’da benzinin litre fiyatına 1 lira 33 kuruş zam yapılmıştı.

NASIL HESAPLANIYOR?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

EPGİS AÇIKLAMIYOR

Tüm bunlarla beraber EPDK’nın fiyatlardaki değişimi açıklayan tek sendika olan EPGİS hakkında suç duyurusunda bulunması dava sürecini başlattı. Bu dava süreci kapsamında EPGİS akaryakıt fiyatlarında zammı veya indirimi açıklamamaya karar verdi. Süreç sona erdikten sonra indirim veya zammın açıklanması bekleniyor.