Editörün SeçtikleriEkonomi

Bu bankalara borcu olan herkesi ilgilendiriyor!

Artış gösteren ekonomik kriz sonrasında vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamak adına bankaların verdiği kredi ve kredi kartlarına yönelmeye başladı. Artık günümüzdeki kredi ve kredi kartı kullanmayan kişi sayısı yok denecek kadar az. Kredi kartı kullanan kişiler için flaş açıklama haberimizde..

Kredi, kredi kartı ve bankalara ek hesabı olan herkesi yakından ilgilendiriyor. Ülkemizde borcu olanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu durumda vatandaşlar çeşitli bankalara olan borçlarını tek kalem altında toplayıp toplamanın doğru olup olmadığını araştırıyor.

Konuya ilişkin Özlem Denizmen’in köşe yazısı şu şekilde:

AYNI DURUMA DÜŞMESORU: Farklı bankalara kredi kartı, kredi ve ek hesap borcum var. Bunların hepsini tek bankada toplasam mantıklı olur mu? Çiğdem

CEVAP: Bankanla konuş, hesabını yap, ödeyebileceğin aylık miktar çerçevesinde borçlarını daha uzun vadeye yayabilirsin. Ancak bundan sonra aynı durumun tekrarlamaması veya daha büyük borca düşmemek için hayatında alacağın önlemleri iyi planla ve bu tarz şeyleri mutlaka uygula.

ADIM ADIM EV ALSORU: Senelerdir aynı ilçede yaşıyorum ve burayı sevdim. Ev sahibi olmak isterim. Yüzde 10 peşinatım hazır. 10 senelik kredi çekeceğim. Bana yol gösterir misiniz? Mustafa

CEVAP: Ev almak hayatımızdaki en büyük kararlardan biri. Öncelikle her adımını düşünmelisin. Birlikte adım adım bu sonucu verme planı deneyelim.1-Bu evi ne amaçla alıyorsun? Yatırım olarak mı, oturacak mısın?2-10 yıllık borca girmeye hazır mısın?3-Yüzde 10 peşinatın hazır olmasıyla bitmiyor. Yüzde 20 peşinatının hazır olması gerek. Geri kalan peşinatı borç mu alacaksın? Ben buna karşıyım, hem peşinat borcu bununla birlikte aylık kredi tutarını ödemek bütçeyi zorlayabilir.4-10 yıllık kredi tutarı kadar gelir garantin var mı?5-Bu 10 yıl boyunca karşına çıkacak başka büyük harcaman olacak mı? (Düğün, doğum, tahsil…)6-Ödemekte olduğun başka borçların var mı?7-Evler, projeler bir yere kaçmıyor. Önemli olan senin finansal huzurun. Kendi bütçene göre, ihtiyacına göre olanı al. Gerekirse, tarihi ulaşınca büyütür, geliştirirsin.

ALTINLARI SATMASORU: Yeni evliyiz, ben araba almak istiyorum fakat eşim ’borca gerek yok’ diyor. Bir türlü anlaşamıyoruz. Almak istediğim arabanın fiyatı 350 bin lira, altın bozdurup kalanını taşıt kredisi kullanacağım. Fiyatlar artmaya devam ediyor fakat harekete geçemiyoruz bir türlü. Ne yapsak?

CEVAP: Tebrik ederim, mutluluklar. Araştırmalar, ortak hedef belirlenen evliliklerin daha huzurlu ve uzun olduğunu gösteriyor. Sen araba almak istiyorsun fakat eşinle ortak hedefiniz var mı? Eşinin onayı olmadan altınları bozdurmak olmaz. Karı koca oturun konuşun. Öncelikli ihtiyacınız ne? Birlikte hedefe kilitlenin. Bütçenize göre birikim, yatırım yapın.

AİLEM BORÇLARIMI BİLMİYORSORU: Kredi, kredi kartı ve çevreme borçlarım var. Toplam 130 bin lira. Ailemin bu kadar borcum olduğundan haberi yok. Çok vicdan azabı çekiyorum. Gelirim ancak evi geçindirmeye yetiyor. Bu işin içerisinden nasıl çıkacağımı bilmiyorum. Eşimle bu durumu konuşamıyorum, tepkisinden korkuyorum. Çocuklarımız da var. Ne önerirsiniz? Ayhan

CEVAP: Öncelikle her borç ödenir, müsterih olun. Ekonomik anlamda zor bir dönemden geçiyoruz. İşte yapman gerekenler: Borçların kime yada kimlere ise listele. Onlarla görüşme ayarla. Eğer aile üyesi ise yanınıza bir aile büyüğünü alın.

Arkadaşın ise ortak üçüncü bir arkadaşınızı alın. Eğer borcun bankalara ise bir bir bankaları arayıp randevu alıp gidip konuş. Kimse canını istemiyor, alacaklılar parasını geri istiyor.Durumdan kaçmak yerine yüzleşip bu borcu süratle ödemeye kesin bulunduğunu onlara net olarak söyle. Plan yap ve gerekirse on yıllık de olsa bu plana sadık kalacağının sözünü ver. Ek gelir planı yap. Hafta sonu yada akşamları çalışabilirsin. Eşin çalışmıyorsa çalışabilir.

Elinize gelen paranın artması koşul. Satabilecek bir şeyin var ise satıp borcu kapatabilirsin. En azından bir kısmını ödeyebilirsin. Satacak hiç bir şeyin yoksa aileden destek isteyebilirsin. Hem gövde hem de akıl sağlığın borç öderken en mühim mevzu. O sebeple kendini kötü hissetme sarmalına girme. Eşinle konuş, açıkça durumu anlat. Gizli borç illa ortaya çıkacak. Utanmadan, samimiyetle konuşun. Kimse kimseyi suçlamasın.

Suçlamak boşa giden enerji. Karı koca soruna değil çözüme odaklanın. Bu borçlar nasıl oluştu her ayın ekstrelerine bakarak anlamaya çalış. Bütçe çıkarıp zaruri gereksinimler dışında herhangi bir tasarruf edilebilecek alan var mı onu belirle.

Bütün bunların en önemlisi ben ailecek kenetlenip sizin bu borcu kapatacağınızdan inanırım. Dediğim şeklinde isterse on yıl alsın siz yeter ki emin olun. Ve unutmayın bu geçici bir devre.

İnsan zor dönemlerden geçmiş olduğu zaman ‘bu hiç bitmeyecek’ duygusuna kapılır. Ama bilmez ki dünyadaki her şey benzer biçimde bu da geçici bir dönemdir… Önemli olan bu periyodu koymak için çevrenizden özellikle eşinizden alacağınız romantik destektir.