Ekonomi

SGK duyuruyu yaptı, erken emeklilik için kapılar açıldı! Bu şartları karşılıyorsanız siz de erken emekli olabileceksiniz!

Türkiye’de yaklaşık 13,5 milyon emekli vatandaş bulunuyor ve milyonlarca sigortalı çalışan da bir an evvel emekli olmanın hayalini kuruyor. Çalışan vatandaşlar, genellikle hayatlarını emekli olacakları tarihe göre planlıyor zira emeklilik hakkının elde edilmesiyle birlikte insanlar kendilerine ve sevdiklerine daha fazla zaman ayırabiliyor. Ancak son dönemlerde ülkemizde yaşanan ekonomik sarsıntılardan en fazla etkilenenler arasında da emekliler yer alıyor. Yine de birçok vatandaş, erkenden emekli olmanın yollarını aramaya devam ediyor. Emeklilik sisteminde, çalışan kişilerin ödedikleri primlerin, yatırılan primler üzerinden hesaplanması sonucu ödenmesi ile işliyor. Emeklilik yaşı ve şartları, kişinin sigorta başlangıç tarihine göre belirleniyor. İşte detaylar…

Erken Emeklilik İçin Gerekli Şartlar

Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar için emeklilik, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar için bir süre daha erkene çekilebiliyor. Bu noktada bazı şartları karşılayanlar erken emekli olabiliyor. Bu kapsamda kişinin karşılaması gereken şartlar şöyle:

  • Kişinin 4A, 4B veya 4C sigorta kollarında çalışması gerekiyor.
  • Erken emeklilik için sigorta başlangıç tarihinin mutlaka 8 Eylül 1999’dan ve öncesinde olması gerekiyor.
  • Kişilerin toplamda en az 15 yıllık hizmet süresini tamamlamış olması gerekiyor.
  • Hizmet süresinin tamamlayanların en az 3600 gün (10 yıl) boyunca prim ödemiş olması gerekiyor.
  • 15 yıllık sigortalılık süresinin ve 3600 prim günü sayısı şartlarının, 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında tamamlanmış olması gerekiyor.
  • Sigortaya yatırılan primlerin eksiksiz yatırılmış olması ve borç bulunmaması gerekiyor.

8 Eylül 1999 Öncesinde Sigortalı Çalışmanın Avantajları Ne?

Sigorta girişleri 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişilerin emekli olabilmek için 3600 gün prim ödemeleri ve 15 yıllık hizmet sürelerini doldurmaları yeterli olduğu için, bu şartlar karşılayan vatandaşlar emekli olurken yaş engeline takılmıyor. Ayrıca bu tarih öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanların emekli maaşı, sonrasında başlayanlardan daha yüksek oluyor.