Editörün SeçtikleriGündem

Korkutan hastalık geri döndü! İlk ölüm Sivas’ta yaşandı!

Her yıl çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ne yazık ki yeniden ortaya çıktı. Hastalık sebebiyle de bu yılın ilk ölüm haberi Sivas’tan geldi. Detaylar haberimizde..

Kene her yıl havaların ısınması ile birlikte ortaya çıkıyor. Konuya ilişkin Doç. Dr. Seyit Ali Büyüktuna yaptığı açıklamasında kene teması sonucunda ortaya çıkan vaka sayılarını açıklarken merak edilenleri de cevapladı.

Bu yılın ilk ölümü Sivas cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi2nde meydana geldi. Hastalığın bulaşma yollarını anlatan Büyüktuna, “Kırsal kesimde yaşayan hayvancılık ve tarım işiyle uğraşan kişilere bulaşma ihtimali daha yüksek” dedi.

19 KİŞİNİN TEST SONUCU DA POZİTİF ÇIKTI

Uzman isim, yaptığı açıklamasında kenelerin neden olduğu KKKA hastalığının insanlara kenenin tutunmasından ziyade hayvanların kan ya da vücut sıvılarından da bulaşabileceğini belirtti. Bu yıl 27 vakanın geldiğini ve bunlardan 19 kişinin koronavirüse test sonucunun pozitif çıktığını ve 1 kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi.

KENENİN SIK GÖRÜLDÜĞÜ BÖLGELER

Doç. Dr. Seyit Ali Büyüktuna yaptığı açıklamasında bütün kene temaslılarının riskli olduğunu ifade ederek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, insanlarda ortaya çıkan kene kaynaklı önemli bir hastalık. Dünyada birçok ülkede görülüyor. Ülkemizde de özellikle Kelkit Vadisi dediğimiz bölgede sıklıkla ortaya çıkan bir hastalık. Bu hastalık daha çok kırsal alan sakinleri ve tarım işçileri arasında görülüyor. Sıklıkla enfekte olmuş kenelerin yapışması ya da korunmasız ellerin kenelerle doğrudan temas etmesi ya da enfekte hayvanların kan ve dokularına maruz kalınmasıyla bulaşır. Bunun dışında KKKA hastasının kan veya diğer vücut sıvılarına mazur kalındığında hastalık bulaşabiliyor. Hastalık ülkemizde en çok Tokat, Sivas, Çorum gibi Kelkit Vadisi bölgesinde daha sık görülüyor” dedi.

ŞU ANA KADAR BİR HASTAMIZI KAYBETTİK

Bu yıl içerisinde kene sebebiyle bir kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Doç. Dr. Büyüktuna, “İklim şartları kene popülasyonu açısından oldukça önemli. Özellikle bahar ve yaz aylarında Hyalomma dediğimiz kenelerin döngüsünde artış oluyor. Özellikle ılık geçen kış dönemi ya da yağış miktarının az olduğu bahar ve yaz aylarında hastalık daha fazla görülüyor. Çünkü kene popülasyonu bu dönemde artış gösteriyor. İlimiz zaten bölge hastanesi olarak hizmet veriyor. Bugün itibarıyla 27 şüpheli hasta yatırdık, bunlardan 19 tanesinin de PCR testi pozitif olarak geldi. Şu ana kadar da bir hastamızı kaybettik” dedi.