Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Benzin ve dizel için flaş gelişme az önce duyuruldu! Satışlar yasaklanıyor: Araç sahipleri son dakika

Dünya genelinde son dönemlerde enerji fiyatlarındaki artışın etkileri hissedilirken enerji fiyatlarında görülen artışlar hayatın her alanında etkisini göstermeye devam ederken, bu artışlar en çok da akaryakıt fiyatlarında görülebildiği belirtildi. Benzin ve motorin fiyatlarına son dönemlerde gelen zamlarla birlikte bu konudaki tartışmalar da artarak gündeme gelmeye devam ederken, Avrupa da artık yavaş yavaş benzinli ve dizel otomobillerin satışını durdurmaya başladığı duyuruldu. Bu noktada 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel otomobillerin yasaklanacağı ifade edildi.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, Brüksel’de bir araya gelerek Avrupa Yeşil Mutabakatının bir parçası olan ve emisyonları 2030’a kadar en az %55 oranda azaltmayı hedefleyen “55’e Uyum-Fit fot 55” paketi görüşmelerinin gerçekleştirildiği belirtildi. Konu ile ilgili olarak komitede bulunan bazı milletvekillerinin bazı araçlara yönelik yeni karbon emisyon standartları belirleyen düzenlemeye ilişkin pozisyonunu 46 evet, 40 hayır ve 2 çekimser oy ile kabul edildiği duyuruldu.

SATIŞLAR YASAKLANIYOR

Oylama sonucunda alınan bu karar doğrultusunda 2035 yılından itibaren satılacak yeni otomobil ve hafif ticari araçlar, sıfır emisyonlu halde olacağı benzinli ve dizel otomobil satışlarının yapılmayacağı vurgulandı.

AB ülkelerinde 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel araç satışı yapılmayacak. Bir diğer yandan milletvekilleri, 2030 yılı için de otomobillerin emisyon düşürme hedefinin %55 seviyesinden %70 seviyesine çıkarılması için destek vermedi.

SIFIR EMİSYONLU HALE GELECEK

Bu noktadan itibaren düzenlemeye ilişkin pozisyon, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu Oturumu’nda oylanacak. Bu oylamanın ardından AB üyesi ülkeler ile müzakereler de başlayacak. Avrupa Birliği, 2050 yılına kadar bütün sektörlerin ve araçların sıfır emisyonlu hale getirilmesini hedefliyor.