Genel

Nikah masasına oturacaklara müjde! Devlet evlenmek isteyen gençlere geri ödemesiz destek veriyor!

Türkiye’de, sosyal devlet olma anlayışı ve sosyal devlet olmanın gereklilikleri ile yardıma muhtaç ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek ve yardım programları sunuluyor. Bu destekler kimi programlarda sadece ihtiyacın karşılanmasına yönelik destekler olarak sunulurken, kimi programlarda ise doğrudan nakit desteği olarak sağlanıyor. Elektrik, doğalgaz, yaşlılık aylığı gibi verilen bu desteklerin yanında devlet, evlenmek isteyen gençlere de finansal destekler sunuyor. Evlenmek isteyen ancak bunun için finansal desteğe ihtiyaç duyanlara çeyiz parası yoluyla yardımlar sağlanıyor. Bu yardımlar sayesinde evlenmek isteyen gençler, aldıkları çeyiz parası ile nikah masasına oturabiliyor. Bu destekten yararlanmak isteyenlerin bazı şartları karşılamaları gerekiyor. İşte detaylar…

Devletten Çeyiz Parası Desteği

Bilindiği üzere SSK ya da Bağ-Kurlu anne ya da babanın vefatı sonrası yetim kalan kız çocukları maaş alıyor. Bu maaşın yanında, bu kişiler evlenmeleri durumunda da ayrıca çeyiz parası alabiliyor. Evlilik ödeneği olarak da bilinen bu ödenek sayesinde kız çocuklarının evlilik dönemine geldiğinde maddi olarak mağdur olması önlenmek isteniyor. Devlet, bu şartlar altındaki vatandaşlara çeyiz parası ödemesi yaparak maddi desteklerini sağlıyor. Çeyiz parası, kriterlere uygun olan vatandaşlara 1 defaya mahsus olarak veriliyor.

Çeyiz Parası Ödemeleri Ne Kadar?

Yetim kalan kız çocuklarının evlilik dönemlerinde ödenen çeyiz parası, kişilerin aldığı yetim aylığına göre belirleniyor. 2022 yılında en düşük emekli maaşı 2.500 TL olduğu için en düşük hissede yetim kız çocuklarına da en az 625 TL aylık ödeniyor. Yetim aylığı üzerinden yapılan hesaplama ile verilen çeyiz parası da böylece en az 15 bin TL olarak belirleniyor. Bu para, bu kişilerin evlenmeleri durumunda 24 ay için bir kerede veriliyor. Kriterlere uyan vatandaşlar, nikah tarihinden sonraki 5 yıl içinde çeyiz parası için başvuruda bulunabiliyor.