Ekonomi

Kredi sicili bozuk olanlar için uzmanlar tek tek açıkladı: Kredi notu nasıl yükseltilir?

Acil nakde ihtiyaç duyan vatandaşlar, çareyi ilk olarak çoğu zaman bankaların sunduğu ihtiyaç kredilerinde arıyor. Birçok banka, kendi hizmet koşullarına göre değişebilen faiz oranları ve hizmet koşullarında müşterilerine ihtiyaç kredisi sunuyor ve bu finansal paketler, ihtiyaçların giderilmesinde hızlı bir çözüm olarak rol oynuyor. Ancak bankalar müşterilerine kredi imkanı sağlarken bazı kriterlere bakarak krediyi verip vermeme kararı veriyor. Bu noktada müşterilerin yeterli düzeyde kredi boyu ve düzenli gelir kriterlerini karşılamaları gerekiyor. Bu şartların karşılanmaması durumunda bankalar kredi sağlamazken, özellikle düşük kredi notları bu aşamada sorun oluşturabiliyor. Ancak uzmanlar, kredi notunun nasıl yükseltilebileceğini açıklıyor… İşte detaylar…

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Bazı bankalar kredi sunarken kredi notu ve düzenli gelir beyanı kriterlerinden birini istisnai olarak göz ardı edebiliyor. Ancak yine de neredeyse tüm bankalar kredi notuna göre müşterisine güveniyor ve buna göre kredi sağlıyor. Kredi notu 0-699 arası olanlar yüksek riskli, 700-1099 arası olanlar orta riskli, 1100-1499 arası olanlar az riskli, 1500-1699 arası olanlar iyi ve 1700-1900 arası olanlar çok iyi olarak değerlendiriliyor. Kredi notunu en çok etkileyen faktör ise zamanında tam ödenmeyen borçlar oluyor.

Zamanında Borç Ödeme

Uzmanlar, borçların zamanında ve tam şekilde ödenmesinin, kredi notunu düzeltebileceğini ifade ediyor. Bu nedenle de müşterilerin, bütçelerine en uygun şekilde bankacılık ürünlerinden yararlanmaları gerekiyor. Bu noktada geri ödemelerin aksatılmaması da büyük önem taşıyor. Kredi ve kredi kartı borçlarının tam gününden ödenmesi, kredi botunun yükselmesini sağlıyor.

Fatura Ödemeleri ve Borç Tarihleri

Bir diğer yandan banka müşterilerinin fatura ödemelerini düzenli şekilde yapması da kredi notuna pozitif şekilde yansıyor. Borçların bir kısmının, sürekli olarak asgari tutarının ödenmesi ise kredi notuna negatif yansıyor ve çok sık şekilde kredi kullanımı da kredi notunun yükseltilmesinde zorluk oluşturuyor.