Ekonomi

Emekliler bu yaz tatilinde tek kuruş harcamayacak! SGK müjdeyi duyurdu, otel tatili bedavaya gelecek!

Türkiye’de, emekli vatandaşlar birçok haktan yararlanabiliyor. Yıllarca çalışıp, emeklilik hakkını elde etmek için tüm gereklilikleri sağlamış olan vatandaşlar, özellikle sağlık harcamalarında birçok haktan yararlanabiliyor. Bilindiği üzere SGK, sigortalı olarak çalışanların sağlık harcamalarının büyük bir kısmını karşılıyor. Devlet hastaneleri ve eğitim ve araştırma hastanelerinde gerçekleştirilen muayene, tahlil ve radyolojik görüntülemeler de SGK tarafından karşılanıyor. Ancak SGK’nın karşıladığı tedaviler artmaya devam ediyor ve bu kapsamda SGK, Genel Sağlık Sigortası olan ve bakmakla yükümlü kişilerin kaplıca tedavilerini, yol masraflarını, gündelik ve refakatçi masraflarını da karşılıyor. Kaplıca masraflarının karşılanması içinse bazı şartların karşılanması gerekiyor. İşte o şartlar ve detaylar…

Kimler Kaplıca Tedavisi Görebilir?

SGK’nın kaplıca tedavi masraflarını karşılaması için, resmi kurumlarda en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon ya da tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekimin bulunduğu sağlık kurulları tarafından, sağlık kurulu raporu düzenlemesi ve tanı, önerilen tedavi, seans ve gün sayısı bilgilerinin kişiye verilen sağlık raporunda belirtilmesi gerekiyor. Kaplıca tedavisine gerek görülen vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni verilmiş olan kaplıca tesislerine gidebiliyor ve bu kaplıcalardaki tedaviler SGK tarafından karşılanıyor.

SGK Kaplıca Masraflarını Neye Göre, Nasıl Karşılıyor?

Kaplıca tedavisi görecek olan kişilerin yol masrafları, gündelik ve refakatçi giderleri, tedavi için düzenlenmiş olan söz konusu sağlık raporuna göre karşılanıyor ve tedavinin, raporun verildiği günden itibaren 6 ay içinde başlaması gerekiyor. Aksi takdirde yeniden bir rapor düzenlenmesi gerekiyor. Diğer yandan kaplıca müracaatının ise raporun verildiği günden itibaren 5 iş günü içinde yapılması gerekiyor. SGK tarafından karşılanan yol giderleri, tedavinin yapılabildiği en yakın kaplıca tesisi baz alınarak ödeniyor. Ayrıca yol giderleri mutat taşıt bedeli üzerinden ödeniyor.