Ekonomi

Üretimde verim kaybeden çiftçilerin üzülmesine gerek yok! Bakanlık kuraklık ödemesi yapmaya başladı!

Covid-19 salgını, Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıktıktan sonra yavaş yavaş dünyaya yayılmaya başladı ve Mart 2020 döneminde salgının şiddetli etkileri Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyada etkisini gösterdi. Salgın sürecinde vatandaşların sağlığı ön planda tutulmuş olsa da ekonomik anlamda büyük depremler yaşanmaya da başladı. Pandemi sürecinde bozulmaya başlayan ekonomik dengeler, ilerleyen dönemlerde daha şiddetli bir hal aldı ve 2022 yılında Türkiye’de enflasyon, Nisan ayında %70’e dayandı. Bunun yanında bir de iklim şartlarının zorlaşması, kuraklığın artması gibi etkenler de çiftçilerin üretim yapamamasına neden oldu. Doğal faktörlerden dolayı üretim yapamayan çiftçilere devletten destek gecikmedi. İşte detaylar…

Kuraklık Destek Ödemeleri Ne Kadar?

İklim şartları nedeniyle son yıllarda azalan yağış miktarları, üretim bölgelerini doğrudan etkisi altına aldı. Kuraklık nedeniyle oluşan verim kayıplarına karşılık, devlet tarım faaliyetlerinde bulunan üreticilere ve çiftçilere destek ödemeleri sağlayarak, üretimde aksaklıkların önüne geçmek için bir program oluşturdu. Söz konusu program dahilinde, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde en az 1 yıllık kaydı bulunan çiftçilere, verim kayıplarının oranına göre ödeme yapılması hedefleniyor. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerince yapılan verim kaybı tespitine göre destek sağlanıyor. Kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşayan çiftçilere, kayıp oranına göre ödemeler şöyle yapılıyor:

  • Verim kaybı %30 – 39 arasında ise 30 TL
  • Verim kaybı %40 – 49 arasında ise 40 TL
  • Verim kaybı %50 – 59 arasında ise 50 TL
  • Verim kaybı %60 – 69 arasında ise 60 TL
  • Verim kaybı %70 – 79 arasında ise 70 TL
  • Verim kaybı %80 – 89 arasında ise 80 TL
  • Verim kaybı %90 – 99 arasında ise 90 TL
  • Verim kaybı %100 ise 100 TL.

Mazot ve Gübre Destek Ödemeleri

Bakanlık, kuraklık nedeniyle yaşanan verim kaybına karşılık verdiği kuraklık desteklerinin yanında bir de gübre ve mazot destekleri de sağlıyor. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında verilen bu destekler ise üretilen ürüne göre ödeniyor. Bu kapsamda en yüksek ödeme, çeltik ve kütlü pamuk için 68 TL ürün parası ve 8 TL mazot parası olmak üzere 76 TL olarak veriliyor. Diğer yandan çiftçilere bakanlık tarafından nadas, toprak analizi ve organik tarım destek ödemeleri de yapılıyor.