Ekonomi

Sıfır otomobillerde ÖTV muafiyet dönemi başladı! 2022 fiyatları belli oldu, bu fiyata kadar tek kuruş ÖTV ödenmeyecek!

Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar, son dönemlerde hızla yükselen otomobil fiyatlarından dolayı bu isteklerini bir kez daha gözden geçirmek ve çoğu zaman bu isteklerini ertelemek durumunda kalıyor. Zira otomotiv sektöründe yaşanan fiyat artışları, araç ihtiyacı olan birçok vatandaşı maddi olarak zorluyor. Hatırlanacağı üzere pandemi sürecinin ilk dönemlerinde yaşanan çip krizi ile sıfır ve ikinci el otomobillerde fiyatlar çok hızlı şekilde yükselmeye başlamıştı. Enflasyonla birlikte artan fiyatlar ve vergilerle birlikte araç satın almak bir hayli zor hale gelirken, bazı vatandaşlar için otomobil satışlarında ÖTV indirimi ya da doğrudan ÖTV muafiyeti sağlanıyor. Peki kimler ÖTV indirimli otomobil satın alabilir? İşte detaylar…

Kimler, Hangi Fiyata Kadar ÖTV İndiriminden Yararlanabilir?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), araç alma planı olan kişilerin karşısına bir engel olarak çıkıyor. Ancak devlet engelli ve malul vatandaşlar için ÖTV indirimi ya da muafiyeti sağlıyor. Sıfır araçlar için sunulan ÖTV’siz ve MTV’siz araç satışlarında 2022 yılı için fiyat limitleri 450 bin 500 TL olarak belirlendi. ÖTV indirimiyle sıfır araç satın alacak olan engelli vatandaşlara bu kapsamda bir ÖTV indirimi sunuluyor.

Kişinin engeli %90 ve üzerinde ise ÖTV indirimi yerine doğrudan ÖTV muafiyeti sağlanıyor. Ayrıca Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu’nda “Özel Gereksinimi Vardır” açıklaması varsa, 18 yaşından küçük çocuklara da bu istisna sunuluyor.

ÖTV’siz Araç İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Vatandaşların ÖTV indirimiyle ya da muafiyeti ile araç satın alabilmesi için engeli olduğunu belirten, sağlık kurullarından alınmış bir engelli raporunun olması, bu engelin %40 ve üzerinde olması, engelli kişinin aracı kendisi için alması durumunda H sınıfı ehliyet sahibi olması ve ÖTV indirimi için vergi dairesinden alınmış ÖTV indirim ya da muafiyet belgesi alması gerekiyor.