Ekonomi

Bu yöntemleri uygularsanız, emekli maaşınızı 2 katına kadar çıkarabilirsiniz!

SGK kapsamında çalışan milyonlarca vatandaş bir an önce emekli olmanın hayalini kuruyor. Gelir kaygısı ve çalışma hayatı olmadan geçirilebilecek bu dönem için çalışanların bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. SGK başlangıç tarihine bağlı olarak değişebilen hizmet süresi, yaş ve prim günü şartları karşılandığında emeklilik hakkı tanınıyor. Emeklilik hakkını elde eden vatandaşların, emekli maaşlarını yükseltmesinin de bazı yolları bulunuyor. İşte detaylar…

Emeklilik Sistemi Nasıl Çalışır?

SGK kapsamında çalışan vatandaşların çalıştıkları süre boyunca aldıkları prim ödemeleri, emeklilik döneminde kişiye maaş olarak geri ödeniyor. Maaş ödemelerinde enflasyon gibi dış etkenler de hesaplanıyor ve ödemeler buna göre yapılıyor. Bu nedenle de prim günü, yatırılan primler, hizmet süresi gibi birçok faktör, maaşın tutarını belirleyebiliyor. Vatandaşlar birkaç uygulama ile emekli maaş tutarlarını artırabiliyor. Peki emekli maaşını artırmak için neler yapılabilir?

Prim Ödemeleri ve Ek İşte Sigortalılık

Emekli maaşının yüksek olabilmesi için gereken ilk şart, primlerin maaş üzerinden ödenmesidir. Asgari ücretten daha yüksek maaşlara çalışanların, primlerini asgari ücret üzerinden değil, aldıkları maaş üzerinden alması gerekir. Bu da gelecekte emekli maaşına pozitif olarak yansır. Öte yandan, kişinin yaptığı bir ek iş varsa, bu işte de mutlaka işyerinin prim ödemesi yapması gerekir. Yani kişinin çalıştığı ek işte de sigortalı olması ve sigorta primlerini talep etmesi gerekir. Böylece emeklilikte taban tutardan daha yüksek maaş alınabilir.

Borçlanma ve SGK Kurumları

Emekli maaşları borçlanma yöntemiyle de yükseltilebilir. Yurtdışı, askerlik ve doğum borçlanmaları eğer 1 Ocak 2000 tarihinden önce ise bu dönemlerin en yüksek tutardan borçlanılması, emekli aylığına pozitif şekilde yansır. Emeklilikte avantaj sıralaması 4C, 4A ve 4B şeklindedir. Vatandaş son 7 yıl hangi kuruma ödeme yapıldıysa, oradan emekli olur. Bu nedenle Bağ-Kurlu vatandaşların son 7 yıl mümkünse primlerini SSK üzerinden ödemesi, emeklilikte maaşa pozitif olarak yansır.