Editörün SeçtikleriEkonomiEmlak

Ev kiralayanlar dikkat! Bunu yaparsanız bedeli hapis cezası!

Ev fiyatlarının artmasından sonra vatandaşların büyük bir kısmı istemeyerek de olsa kiralık dairelere yöneldi. Hem eşyalı hem de eşyasız olarak satılan kiralık dairelerle ilgili Yargıtay’dan emsal bir karar geldi. Üç günlüğüne eşyalı kiralık daire kiralayan kadın üç günün sonunda evden çıkarken nevresimden kombiye kadar her şeyi götürdüğü ortaya çıktı.

Yargıtay tarafından yapılan açıklamada, bu durumun güveni kötüye kullanma suçunu oluşturduğunu hükmederken, suçun cezasının 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası olduğunu belirtti.

İddiaya göre üç kadın 3 günlük bir ev kiraladı. Eşyalı kiralık dairede sıfır kombiyi koli içerisinde götürürken evdeki bazı eşyaların da olmadığı görüldü. Evden kombinin çalındığını gören ev sahibi durumu hemen polise bildirdi.

YARGITAY’DAN ÇIKAN KARAR

Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan kadınlar çeşitli oranlarda cezalara çarptırıldı. Kararda durum, eşyalı kiralık dairedeki hırsızlığı güveni kötüye kullanma olarak değerlendirdi.

Kararda yer alan ifadeler şu şekilde:

“Sanığın, kira bitiminin sonunda evden ayrıldığı sırada evde bulunan henüz takılmamış koli içerisinde bulunan 2 bin TL tutarlı bir adet kombiyi ve kullanılmamış iki adet toplam değeri 100 TL olan nevresim takımını ev sahibinden habersiz alarak beraberinde götürdüğü ortadadır. Somut olayda, sanığın katılana ait evde bulunan eşyaları kullanmak amacıyla kiralamasına rağmen evden ayrılırken eşyaları da götürmesi şeklinde gerçekleşen eyleminde, eşyaların sanığın ifa ettiği bir hizmet veya meslek dolayısıyla kendisine tevdi ve teslim edilmemiş olması sebebiyle, eylemin son yasal düzenlemelerle uzlaştırmaya tabi hale gelen basit güveni kötüye kullanma suçunu oluşturduğu gözetilmeden, suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması yasaya aykırıdır. Sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu nedenle 5320 sayılı Kanun’un 8/1.maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nun 321.maddesi uyarınca bozulmasına oy birliği ile karar verildi”