Editörün SeçtikleriEkonomi

İkinci el araç fiyatları hakkında sıcak gelişme! Artık tamamen değişti!

İkinci el araç fiyatlarını yakından takip edenler için flaş bir gelişme yaşandı. İkinci el araçlar için resmen yeni döneme geçildiği belirtildi. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği yeni başkanı Dr. Altuğ Erciş tarafından sektördeki durum değerlendirildi.

Erçiş, yaptığı açıklamasında araç piyasasının birçok olumsuz durum ile karşı karşıya geldiğini belirtti. Yüksek enflasyon, yüksek kurlar, pandemiyle birlikte başlayan bulunurluk, ÖTV matrahları gibi olumsuzlukların sektöre damga vurduğunu söyledi.

VATANDAŞLAR DAHA ÇOK İKİNCİ EL ARAÇLARA YÖNELDİ

Yaşanan bütün olumsuz gelişmelerin sonucunda vatandaşların ikinci el araçlara yöneldiğini söyleyen Erciş, sözlerine “Avrupa’da bayilerin toplam satışlarının yüzde 48’ini ikinci el araçlar temsil ederken, ülkemizde bu oran yalnızca yüzde 2 seviyesinde kalıyor. Burada yüksek bir potansiyel olduğunu görüyoruz ve ikinci eli de kendi içerisinde ayırıp, özel olarak yetişmiş istihdamıyla işimizin ana motoru gibi görmeliyiz. Bayilik sisteminde başarılı olmanın en büyük anahtarı bu” şeklinde devam etti.

KARLILIK PAYI DAHA YÜKSEK

Araçların satışının büyük bir kısmının perakende pazara ait olduğunu söyleyen Erçiş, şunları söyledi:

“Şu anda bekleyen bir filo talebi var ama aynı zamanda bekleyen bir perakende talebi de bulunuyor. Pandeminin ardından yaşanan tedarik problemi devam ediyor. Araç geldiği zaman öncelikle perakendeye satılıyor, çünkü buradaki kârlılık daha yüksek. Bu yüzden önce perakende talebi ardından filo talebi doyurulmaya çalışıyor. Ancak henüz perakende talebini doyuracak kadar araç tedariki elde edilmiş değil. Markadan markaya değişmekle birlikte satışların çoğunluğunun perakende pazara ait olduğunu ifade edebiliriz”