Editörün SeçtikleriEkonomi

Dolar ve Euro’daki Sert Yükselişin Sebebi Ortaya Çıktı! Merkez Bankası Bir Hamle Yapacak Mı?

Dolar kuru ani bir atakla kritik 16 lira eşiğini geçti. Doların yükselişinin sebebi ise süper bono iddiasının balon çıkması oldu. Peki, Merkez Bankası doların yükselişine karşı bir hamle yapacak mı?

Dolar/TL kuru 20 Aralık’tan bu yana ilk kez 16 seviyesini gördü. Yılbaşından bu yana kurda yaşanan yükseliş yüzde 20’yi aştı. Dolar 24 Mayıs 2022 gününün ilk saatlerinde 16 lira seviyesini geride bıraktı. Euro ise 17.25 liranın üzerinde. Ons altın düşerken, gram altın ise 965 lira eşiğini geçti.

Dolar ve Euro Neden Arttı?

Dün Dolar endeksinin yüzde 1’in üstünde düşüş yaşamasında süper bono söylentileri etkili olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Kabine toplantısı sonrası süper bono söylentilerini doğrulamayınca dolardaki beklenti boşa çıkmış oldu. Dolar ve Euro’yu patlatan da bu oldu. Piyasaların odağında 26 Mayıs Perşembe günü TCMB’nin açıklayacağı faiz kararı bulunuyor. TCMB’nin faizleri sabit bırakması bekleniyor.

Sabah saatlerinde dolar ve euro rakamları şu rakamlardan işlem gördü:

Dolar kuru 16.13

Euro: 17.29

Merkez Bankası Bir Hamle Yapacak Mı?

Türkiye’nin gösterge tahvil faizi yüzde 26,75 seviyesinden işlem görürken, risk primi de 706 baz puan seviyesinde. Dolar/TL’de yükseliş devam ederken piyasa aktörleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan bu hafta herhangi bir hamle beklenmiyor.