Ekonomi

EYT düzenlemelerinde formüller belli oldu! Kadın ve erkekler için ayrı değerlendirme yapılacak, 6 adımlı yol izlenecek!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş, yaz aylarında düzenlemelerin yapılmasının beklendiği EYT ile ilgili araştırmalarına devam ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili ne tür düzenlemelerin yapılacağı merak edilirken, geçtiğimiz yıldan bu yana gündemde olan bu konu ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmalarına devam ediyor. EYT düzenlemesinin gerçekleşmesi durumunda beklemede olan birçok emekli adayı maaşlarına sonunda kavuşabilecek. Ancak EYT yasasının ne zaman çıkacağına dair araştırmalar devam ediyor. Peki düzenlemeye alınması beklenen EYT kimleri kapsıyor? İşte detaylar…

EYT Düzenlemelerinde Yeni Formül

Bilindiği üzere 3600 ek gösterge çalışmalarının hızlanmasından sonra sıra EYT düzenlemesine gelecek. Bakan Murat Bilgin’den gelen açıklamalar doğrultusunda 3600 ek gösterge konusunda olduğu gibi EYT konusunda da araştırmalar devam ediyor. Bakan Bilgin’in EYT hakkında “Dosya dosya önümüzde” açıklamasında bulunmasından sonra yeni formüllerin masaya yatırıldığı öğrenildi. Söz konusu yeni formüle göre kadınlar ve erkekler EYT düzenlemelerinde ayrı ayrı değerlendirilecek.

Yeni Formül Nasıl İşleyecek?

Elde edilen bilgilere ve Sabah’ın haberine göre 2022 yılında ele alınması beklenen EYT düzenlemesinde 6 adımlı bir yol haritası izlenecek. Buna göre sırasıyla bu formülde kapsam belirlenecek, emeklilik şartları belirlenecek, mali boyut hesaplanacak, maaş hesabı belirlenecek, uygulama biçimi tespit edilecek ve taslak yazılarak karar alınacak.

Erkek ve Kadınlar İçin Ayrı Ayrı Değerlendirmeler

Söz konusu formülün masada olduğu bilgisi gündeme gelirken, EYT düzenlemesi ile prim ve yıl şartlarını tamamlayan kişilerin emeklilik hakkını elde etme şansı bulunacak. Gündeme gelen bir diğer formüle göre ise erkeklerin 25 yıllık, yani 9.000 gün ve kadınların da 20 yıllık, yani 7.200 gün prim gününü tamamlamaları, emeklilik için yeterli olacak. Ancak söz konusu EYT düzenlemelerinin, 3600 ek gösterge çalışmalarından sonra ele alınması bekleniyor.