Editörün SeçtikleriEkonomi

Pandeminin Başında 100 Liraya Satılıyordu! Şimdi Bedavadan Sadece Biraz Pahalı!

2020 yılının Mart ayında koronavirüs salgınıyla birlikte hayatımıza giren maskelerin fiyatları 100 lirayı bulmuştu. Hatta bazı özel maskeler 200 – 300 liradan alıcı buluyordu. Ancak özellikle maske zorunluluğunun kalmasıyla maske fiyatları ciddi bir düşüş yaşadı. Marketlerde fahiş fiyatlarla satılan maskeler, şimdilerde 9 TL’de tezgahlarda satışa sunuluyor.

Koronavirüs pandemisinin başladığı 2020 yılının Mart ayında piyasada bulunamadığı için fahiş fiyatlardan satılan maskeler artık pandeminin bitişiyle adeta bedavadan satılıyor. Pandeminin etkisini yitirmesiyle geçtiğimiz günlerde sağlık kuruluşları hariç her yerde maske zorunluluğu kaldırıldı. Bu gelişmenin ardından salgın sürecinde 100 liraya kadar çıkan maske fiyatlarının 9 TL’ye düşmesi vatandaşların tepkisini çekti.

Maske Kullanımı Sadece Hastanelerde Zorunlu

Koronavirüs salgınının dünyada patlak vermesiyle birçok ülkede pandemi kısıtlamaları devreye alındı. Ülkemizde de farklı kısıtlamalarla birlikte maske takma zorunluluğu getirildi. Aradan geçen 2 yılın ardından pandemi hem dünyada hem de ülkemizde etkisini yitirdi. Kademeli olarak kaldırılan kısıtlamalar, vatandaşlara derin bir nefes aldırdı. Son olarak uygulamada kalan maske zorunluluğu da vaka sayılarının binin altına düşmesi sonrasında kaldırıldı. Maske kullanımı artık sadece sağlık kuruluşlarında zorunlu oldu.

100 Liradan 10 Liraya Düştü

Bu gelişmenin ardından salgın sürecinde bir paketi 100 liraya kadar satışa sunulan maskelerin fiyatlarında büyük düşüş yaşandı. Marketlerde maskelerin bir kutusunun 9,95 liraya satılmaya başlanmasına ilişkin bir fotoğraf ise sosyal medyada gündem oldu. Aradaki fiyat farkı vatandaşların tepkisini çekti. Sosyal medya üzerinden yorum yapan kullanıcılar, normalde bu kadar ucuz bir fiyata satılabilecek ürünün fırsatçılık yapılarak 10 kat fazla fiyatına satılmasına tepki gösterdi.