Ekonomi

TÜİK enflasyon verilerini açıkladı, memur ve emekli zammı belli oldu! Emekli en az ne kadar zam alacak?

Memur ve emekli vatandaşlar uzun bir süredir maaşlara yansıtılacak olan zamlar için TÜİK’in enflasyon verilerini açıklamasını bekliyordu. TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon rakamlarına göre 6 ayda bir olmak üzere yılda iki kez zam uygulanan memur ve emekli maaş zammının ikincisi Temmuz ayında belirlenecek ve bu nedenle gözler bir süredir TÜİK’in açıklayacağı Mayıs ayı enflasyon verilerindeydi. TÜİK beklenen verileri açıkladı ve böylece memur ve emekli maaş zammı da büyük ölçüde belli oldu. Mayıs ayı enflasyon oranları sonrasında memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam uygulanacak? İşte detaylar…

TÜİK Enflasyon Verilerini Açıkladı

TÜİK Mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’in açıkladığı resmi rakamlara göre enflasyon Mayıs ayında aylık bazda %2,98 oranda, bir önceki yılın Aralık ayına göre %35,64 oranda artış gösterdi. Bu veriler ışığında, böylece emeklilere 5 aylık enflasyon farkı da %35,64 olarak kaydedildi. Yani Haziran ayında TÜİK verilerinde enflasyon aylık bazda hiç artış göstermese bile emekli maaşına en az %35,64 oranda zam gelecek. Tam zam oranı ise Haziran ayı enflasyon verisi sonrasında netleşecek.

5 Aylık Verilerle Zam En Az Ne Kadar?

5 aylık enflasyon verileri değerlendirildiğinde, bu oranlar ile SSK ve Bağ-Kur emekli maaş zammı %35,64 olacak, 5 aylık memur maaş zammı %35,14 olacak ve 5 aylık enflasyon farkı da %28,14 olarak kaydedilecek. Öte yandan memur ve memur emeklileri Temmuz ayındaki düzenlemelerde %7 oranda toplu sözleşme zammı alacak. 5 aylık enflasyon baz alındığında memur ve memur emeklisi için şimdiden %28,1 oranda enflasyon farkı oluştu.

Memur ve Emekli Maaş Zammı Ne Kadar Olacak?

Memur ve emekli naaşlarına son olarak Ocak ayında, Temmuz – Aralık 2021 döneminin enflasyon rakamlarına göre zam yapılmıştı. Memur ve memur emeklisinin %5’lik Ocak ayı toplu sözleşme zammına %2,5 oranda ek yapılmış ve zam oranı da böylece %30,95 olmuştu. Haziran ayı enflasyon verileri olmaksızın 2. zam oranı en az %35,14 oldu.