DünyaEditörün SeçtikleriEkonomi

6 Milyondan Fazla Kişiyi İlgilendiren Zam Geldi! En Düşük Maaş 36 Bin 955 TL’ye Yükseldi!

Almanya’da hükümet, asgari ücreti yüzde 22’lik zamla 1700 Euro’dan 2 bin 100 Euro’ya çıkardı. Türk lirasının bugünkü kuruyla hesaplandığında 36 bin 955 liraya eşit geliyor.

Koronavirüs salgını süreci ve ardından başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte kendini derinden hissettiren ham maddeye erişim sıkıntısı ve tedarik zincirindeki kırılmalar ülke ekonomilerini sarsmaya devam ediyor. Dünya çapında etkili olan yüksek enflasyon artışına karşı asgari ücret artışı ile alım gücüne ilk destek Almanya’dan geldi.

Almanya’da Asgari Ücret 1700 Euro’dan 2 Bin 100 Euro’ya Çıktı

Aralık ayında iktidara gelen koalisyon hükümetinin hedefleri arasında da yer alan asgari ücrete yüzde 22 zam Federal Meclis’ten geçti.

Saatlik Ücret 12 Euro

Kabul edilen tasarıya göre asgari ücret saatlik 9,5 Euro’dan 12 Euro’ya çıktı. Bu rakam aylıkta, 1700 Euro’dan 2 bin 100 Euro’ya çıkmış oluyor.

Hayatlarındaki En Büyük Ücret Zammı

Konuya ilişkin açıklama yapan Çalışma Bakanı Hubertus Heil, asgari ücrete getirilen zammı “emeğe saygı” olarak nitelendirerek, düşük gelirliler için bu artırımın “hayatlarındaki en büyük ücret zammı” anlamına geldiğini söyledi.

Hissedilir Bir Rahatlama Gelecek

Heil, mevcut fiyat artışları göz önünde bulundurulduğunda bunun hissedilir bir rahatlama anlamına geleceğini belirtti.

Asgari Ücret Artırımından 6 Milyon Kişi Yararlanıyor

Heil, asgari ücret artırımından başta Almanya’nın doğusundaki çalışanlar ve kadınlar olmak üzere 6 milyon kişinin yararlanacağını söyledi.