Editörün SeçtikleriEkonomi

Vatandaşların Yüzünü Güldürecek Haber Geldi: Meyve Fiyatları Düşüşe Geçti!

Sebze fiyatlarından sonra meyve fiyatlarının da düşmeye başladığını belirten Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, “Ürün bol, telaş yapmaya lüzum yok. Fiyatlar rayına oturuyor” dedi.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, “Kamuoyunda uzun süre meyve ve sebze fiyatlarındaki artışı birçok yere bağlayanlar oldu. Spekülasyon yapıldığı ve stok ürün tutulduğu söylenildi. Her sektörde olduğu gibi burada da bu tür durumlar oluşabilir. Ancak fiyatları en çok artıran durum girdi maliyetlerindeki artış ve akaryakıt fiyatları diyebiliriz. Şimdi görüyoruz ki fiyatlar düşmeye başladı. Çünkü üretim arttı, ürün pazara gelmeye başladı. Hava şartları uygun. Dolasıyla sebze fiyatlarının normale döndüğünü söyleyebiliriz. Bir tek uzun süre domatesin direndiğini gördük, o da şu sıralar kendini saldı. Salatalık, biber, patlıcan, kabak gibi ürünlerin fiyatı iki ay öncesine göre yarı yarıya geriledi. Şimdi de sırada meyve var” şeklinde konuştu.

“Fiyat Düşüşü Devam Edecek”

Turfanda meyvenin her zaman pahalı olduğunu ifade eden Tavşan, “Erik, kiraz, çilek gibi meyvelerin ilk çıkışında fiyatları yüksek olur. Bu hep böyledir. Ancak eriğin tanesi 10 lira diye kamuoyunda algı oluşturmak doğru değil. Zamanla fiyatlar düşüyor. Şimdi meyvede de fiyatların aşağı geldiğini gözlüyoruz. Kiraz, çilek, erik, karpuz ve kavun gibi meyvelerin fiyatı bir ay önceye göre ciddi şekilde düştü. Bu düşüş daha da devam edecek” ifadelerini kullandı.

“Limonda Sorun Olabilir”

Yalnızca limon ve portakalda bir sorun olabileceğini söyleyen Yüksel Tavşan, “Kışın bir süre don gören ağaçlar var. Üretim yerlerinden çok iyi haberler almıyoruz. Tabii bunu zaman gösterecek. Eylül gibi ürün yetişmeye başlar. Şimdilik limonu depolardan tüketiyoruz. Şayet üretim tarafından sıkıntı yaşanırsa fiyat artışı görebiliriz” dedi.

“Doğru Planlama Şart”

Tarımda doğru politikalar izlenerek başarının sağlanabileceğini söyleyen Tavşan, “Bütün bölgelerle koordinasyonlu bir şekilde hangi ürün nerede ve nasıl ekilecek planlanması lazım. Piyasanın neye ihtiyacı var belirlenmesi ve ona göre teşvik ve desteklerin üreticiye sunulması lazım. Bu yolla fiyatları dengeleriz ve vatandaş ucuz ürün tüketebilir” diye konuştu.