Editörün SeçtikleriEkonomi

Son dakika asgari ücrete zam sürprizi! İlk rakam sızdırıldı! Asgari ücret 5.940 TL’ye çıkacak

Yılbaşında asgari ücrete büyük zam yapılmıştı. Ancak yılın daha 6. Ayında olmamıza rağmen gıdadan, sağlığa, temizlikten akaryakıta kadar pek çok sektöre kat kat zam gelince, vatandaşın aldığı zamlar arada eridi. Durum bu şekilde olunca son günlerde asgari ücrete zam yapılacak mı? Asgari ücrete 2. Zam olacak mı? Soruları sorulmaya başlandı. Konuya ilişkin asgari ücret zammı için ilk rakam sızdı! 2022 asgari ücret zammı ne kadar olacak? Detaylar ve masada konuşulan rakamlar haberimizde

Artan zamlar ve maliyetler sonrası asgari ücret gündemin en çok konuşulan konuları arasında yerini alıyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı “Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek” açıklaması ile birlikte asgari cürete zam heyecanı herkesi sarmış durumda. Peki, Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacak mı? Hesaplamalarda hangi rakamlar konuşuluyor?

HÜKÜMET YEŞİL IŞIK YAKTI

Geçen yıl Ocak ayında rekor bir seviyede artış yaşanmıştı. Asgari ücret brüt 5.004 TL’ye net 4.2543 TL’ye çıkarılmıştı. Enflasyonla mücadelede asgari ücrete ara zammın gelmesi konusunda hükümet resmen yeşil ışık yaktı.

2 FORMÜL MASADA

Asgari ücretin resmi olarak zamlanabilmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor. Buna göre olası asgari ücret Temmuz zammı için şimdi de enflasyon farkı ve prim formülü masaya yatırıldı.

PRİM FARKINA GÖRE ASGARİ ÜCRET: 5.004 TL

Asgari ücret bu yıl için yüzde 50,5 oranında artarak brüt 3.577,50 TL’den 5.004 TL’ye yükseldi. Bu şekilde işvereni rahatlatan bir gelişme yaşanmış ve asgari ücret üzerinde gelir ve damga vergisi kaldırılmıştı.

Temmuz ayı için alınan karara göre SGK ve işsizlik sigortası priminin devam tarafından Aralık ayına kadar karşılanması gündeme alınabilir. Bu şekilde asgari ücret net asgari ücret olarak 5.004 TL olabilir.

ENFLASYON FARKINA GÖRE ASGARİ ÜCRET: 5.940,72 TL

Memur ve emekli kesimi temmuz ayında enflasyon farkına göre zam alacak. Bu durum bu sefer asgari ücretle çalışanlar için gündeme alındı. Mevcut durumda net asgari ücret 4.253,40 TL olarak uygulanıyor. Eğer beklenen yüzde 39,67 oranında 6 aylık enflasyon oranı gerçekleşirse;

ASGARİ ÜCRET 6.989,1

SGK PRİMİ %14 978,47

İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 69,89

KESİNTİLER TOPLAMI 1.048,36

NET ASGARİ ÜCRET 5.940,72

Buna göre asgari ücretin 5.940,72 TL olması gündemde en çok konuşulan konular arasında yerini aldı.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE..

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki asgari ücret, emekli ve memur Temmuz ile ilgili gelen soruyu yanıtladı. Özhaseki, “Enflasyon karşısında sabit gelirliyi, dar gelirliyi ezdirmemek, hakkını savunabilmek, gelirlerini daha artırıcı bir takım tedbirler almak hükümetin işi. Bu konuda da sırayla yavaş yavaş hepsi geliyor. Dün iki müjde vardı, önümüzdeki günlerde yine gelir. Sabır” demişti.