Editörün SeçtikleriEkonomi

Gıda Krizi Bu Kez Pirinci Vuracak! Fiyatları Arttırmak İçin Görüşüyorlar!

Son günlerde kendini yakından hissettiren gıda krizi, küresel çapta hissedilmeye devam ediyor. Durumu değerlendiren uzmanlar bu sürecin devam etmesi durumunda pirinç krizi yaşanabileceğini açıkladı.

Son dönemde gübre fiyatları ve enerji maliyetleri giderek artıyor. Bu pahalılığa birde Rusya-Ukrayna savaşının da eklenmesiyle küresel gıda fiyatları her geçen gün ulaşılamaz hale geliyor. Artan ihracat yasakları ve diğer sorunlar nedeniyle de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Gıda Fiyat Endeksi yeni bir uyarı yayımladı.

Uluslararası Pirinç Fiyatları 12 Ayın En Yüksek Seviyesine Çıktı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Gıda Fiyat Endeksi tarafından yayımlanan Mayıs verilerine göre, uluslararası pirinç fiyatlarının art arda beşinci ay artarak 12 ayın en yüksek seviyesine çıktığı belirtildi.

Sırada En Çok Artış Görülebilecek Ürün Pirinç

CNBC’nin haberinde, buğday ve diğer tahıllardan et ve yağlara kadar birçok gıdanın fiyatlarının arttığı belirtilirken, sırada en çok artış görülebilecek ürünün pirinç olabileceği aktarıldı. Açıklamalarda bulunan uzmanlar pirinç üretiminde herhangi bir sorun olmadığını söylerken, bununla birlikte artan buğday fiyatları ve daha yüksek çiftçilik maliyetleri, bir sonraki aşamada pirinç fiyatlarını izlemeye değer hale getireceğini vurguladı.

Pirinç Stoklarında Düşüş Olabilir

Japon bankası Nomura’nın baş ekonomisti Sonal Varma, “İleriye dönük pirinç fiyatlarını izlememiz gerekiyor, çünkü artan buğday fiyatları pirincin yerini almasına, talebin artmasına ve mevcut stokların düşmesine yol açabilir” dedi.

Ülkelerden Daha Fazla Korumacılık Görme Riski Var

Varma, “Korumacı önlemler aslında çeşitli nedenlerle küresel düzeyde fiyat baskılarını kötüleştiriyor” derken, “Çiftçilikler için yem ve gübre maliyetleri artıyor ve enerji fiyatları ekim maliyetlerine ekleniyor. Bu nedenle, ülkelerden daha fazla korumacılık görme riski var” diye konuştu.

Fiyatı Artırmak İçin Görüşüyorlar

Sonal Varma, bununla birlikte, küresel pirinç stoklarının bol olduğunu ve Hindistan’da bu yaz hasadın iyi olması beklendiğinden, pirinç fiyatı risklerinin hala düşük olduğunu belirtti. Reuters haber ajansı ise, Mayıs ayı sonlarında bir Taylandlı hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, Tayland ve Vietnam, pirinç ihracatlarının fiyatını artırmaya yönelik bir anlaşma üzerinde görüşmelerde bulunduğunu belirtmişti.

İhracat Yasağı Gelebilir

Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü kıdemli araştırma görevlisi David Laborde ise verdiği demeçte, “Hindistan’ın önümüzdeki haftalarda buğday ve şekerden sonrayı düşündükleri gibi pirinç ihracat yasağı getirmesinden çok daha fazla endişeleniyorum” dedi.

Hindistan Ve Çin, Dünyanın En Büyük İki Pirinç Üreticisi

Dünya Ekonomik Forumu’na göre Hindistan ve Çin, dünyanın en büyük iki pirinç üreticisi ve küresel toplamın yarısından fazlasını oluşturuyor. Uluslararası Pirinç Araştırma Enstitüsü Güney Asya bölge temsilcisi Nafees Meah de, küresel olarak artan enerji maliyetlerinin pirinç üretim maliyetlerinin büyük bir bölümünü oluşturduğunu sözlerine ekledi.