Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Ehliyet sahibi olan herkes yaptırmak zorunda! 13+2 TL para ödeyeceksiniz: Tamamen zorunlu oluyor, çok az kaldı

Türkiye’de ehliyet sahibi olan vatandaşların tamamını ilgilendiren çok önemli bir duyuru yapıldı. Bu noktada eski tip sürücü belgesi yani ehliyet sahibi olan milyonlarca kişiye uyarı yapıldı. Eski tip ehliyetlerin kullanım süresi 31 Aralık’ta sona erecek. Bu noktada yeni tip ehliyet almak zorunlu olacak. Peki yeni tip ehliyet almak için ne yapılması gerekiyor? Vatandaşlar tarafından bu işlemler araştırılıyor. 31 Aralık’a kadar ehliyetini yenilemeyen vatandaşlara ise yeni yılda eski tip ehliyetini kullanmaya devam ederse para cezası verilecek.

31 ARALIK’A KADAR SÜRE VERİLDİ

Sürücüler, 31 Aralık 2022 tarihine kadar İlçe Nüfus Müdürlükleri aracılığıyla eski ehliyetlerini yeni sürücü belgesi kartlarıyla değiştirebilecekler. Konu ile ilgili olarak bu süreçte eski kimliklerin yeni tip kimlik kartları ile değişim sürecinde verildiği gibi ehliyet yenileme işlemlerinde de sürücülere geçici araç kullanma belgesi verileceği belirtildi. Bu belge ile yeni tip ehliyet gelene kadar araç kullanılabilecek.

31 Aralık 2022’den sonra trafikte eski sürücü belgesiyle tespit edilen kişilere idari para cezası uygulanacak.

EHLİYET İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Ehliyet yenileme işlemi yapacak olan vatandaşların bazı belgelere sahip olması gerekiyor. Vatandaşların yeni ehliyet randevusu oluşturup Nüfus Müdürlüklerine gidecekleri gün önceden hazırlamaları gereken bazı evraklar bulunduğu paylaşıldı. Bu belgelerden ilki herhangi bir sağlık kurum ve kuruluşundan alınacak “Sürücü Olur” raporu olurken MERNİS sisteminde adres bilgilerinin kayıtlı olması gerektiği paylaşıldı. Ayrıca yeni tip ehliyet alacak olan vatandaşlar ehliyetlerini başka bir adresten teslim almak istiyorlarsa bunu özellikle bildirmeleri gerektiği paylaşıldı. Bunun yanı sıra son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf da tüm adaylardan talep edildiği ifade edildi.

15 TL ÖDEME YAPILACAK

2022 yılı itibariyle ehliyet yenileme ücreti 15 lira olarak belirlendi. Bu tutarın 13 TL’si “değerli kağıt” bedeli olarak, 2 TL’si de “vakıf payı” bedeli olarak geçiyor.