GündemSağlık

DSÖ, Maymun Çiçeğinin İsmini Değiştiriyor! Değişikliğin Gerekçesi Belli Oldu

Dünyanın pek çok ülkesinde görülen maymun çiçeği virüsü ile ilgili bir grup bilim insanı ‘ayrımcı’ ve ‘damgalayıcı’ olduğu gerekçesiyle maymun çiçeği hastalığının adının değişmesini istedi. Bu talebi kabul eden Dünya Sağlık Örgütü, şimdilerde virüse yeni bir isim arayışına girdi.

Maymun çiçeği vakalarının sayısı, virüsün endemik olmadığı ülkelerde artmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), endemik olmadığı en az 28 ülkede yaklaşık bin 300 kişiye bulaşan maymun çiçeği virüsü için resmi bir isim değişikliği üzerinde çalıştığını duyurdu. Gerekçe ise mevcut ismin “ayrımcı” ve “damgalayıcı” olduğu iddiası gündeme geldi.

Vaka Sayısı 1285’e Ulaştı

Dünya Sağlık Örgütü’nün resmi internet sitesinde 10 Temmuz’da yayınladığı güncellemeye göre, maymun çiçeği endemik olmadığı en az 28 ülkede görüldü, vaka sayısı 1285’e ulaştı.

“Ayrımcı Ve Damgalayıcı”

Bilim insanları, yayınladıkları mektupta, “Mevcut küresel yayılma  bağlamında, maymun çiçeği virüsünün Afrikalı olduğuna sürekli atıfta bulunulması ve adlandırılması sadece yanlış değil, aynı zamanda ayrımcı ve damgalayıcıdır”  denildi.

Olumsuz Etki En Aza İndirgemek Hedefleniyor

Diğer taraftan Bloomberg’in ulaştığı bir sözcü, DSÖ’nün ortopoks virüslerine (maymun çiçeğinin ait olduğu aile) daha uygun isimler için uzmanlara danıştığını söyledi. Sözcü, hastalıkların adlandırılmasının “olumsuz etkiyi en aza indirgemek ve herhangi bir kültürel, sosyal, ulusal, bölgesel, profesyonel veya etnik gruba zarar vermekten kaçınarak yapılması gerektiğini” söyledi.