Ekonomi

Erken emeklilik hakkı için bu 4 yolu deneyebilirsiniz! Bu yöntemlerle 6 yıl daha erken emekli olmak mümkün!

Emeklilik hakkı, çalışan neredeyse tüm vatandaşların hayalini kurduğu bir hak olarak çeşitli kriter ve şartların karşılanması durumunda vatandaşlara sunuluyor. Her sigortalı çalışanın ilk hedefi olan emeklilik hakkının yanı sıra kimi çalışan vatandaşlar, mümkünse erken emekli olmanın da yollarını arıyor. Peki SGK’lıların erken emekli olma şansı var mı? Erken emeklilik için ne yapmak gerekir? İşte detaylar…

SGK Giriş Tarihi Üzerinden Erken Emeklilik

Emeklilik yaşını daha erken yıllara çekmek isteyenlerin uygulayabileceği yöntemler arasında, 1999 öncesi SGK girişi bulunan vatandaşlar için sunulan bir hak bulunuyor. SGK girişi 8 Eylül 1999 ve öncesi olanlar erken emeklilikten yararlanabiliyor. Bu koşulu sağlayan vatandaşların 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında 15 yıllık hizmet sürelerini ve 3600 prim gün sayısını tamamlamış olmaları durumunda erken emeklilik hakları bulunuyor.

Doğum ve Askerlik Borçlanmaları ile Erken Emeklilik

Erken emeklilik sağlayan yöntemler arasında bir de doğum ve askerlik borçlanması durumları bulunuyor. Doğum borçlanmasında kadın çalışanlara özel olarak özel haklar sağlanıyor. SGK doğum borçlanması sayesinde kadın çalışanlar 3 çocuğa kadar toplamda 6 yıl borçlanabiliyor ve böylece kadın çalışanlar, normalden 6 yıl daha erken emekli olabiliyor.

Diğer yandan erkek çalışanlar ise askerlik borçlanması ile; askerde geçirdikleri süre için borçlanabiliyor. Bu sayede erkek çalışanlar da askerlik borçlanması ile daha erken emeklilik elde edebiliyor.

Yıpranma Payı ile Erken Emeklilik

Bir diğer yandan SGK yıpranma payıyla da erken emeklilik şansı bulunuyor. Bu noktada ise kanun hükmünde “ağır” olarak sınıflandırılmış meslek gruplarından birinde çalışan vatandaşlar yıpranma payından yararlanabiliyor. Ağır meslek sınıfları gruplara ayrılıyor ve söz konusu gruplara göre her yıl ekstra 60 ile 180 gün arasında ek prim gün sayısı kazanılabiliyor. Böylece meslek gruplarına göre sigortalılar erken emeklilik hakkı elde edebiliyor.