Editörün SeçtikleriEkonomi

Kadınlara müjde verildi! Sigortalılık şartı kaldırılıyor!

Kadınlara müjde verildi! Sigortalılık şartı kaldırılıyor!

İşçi ve işveren kesimi yakından ilgilendiren güzel haber geldi. Doğum yüzünden çalışma hayatından uzak kalan kadınlar için emekli olabilmek adına yatırılan doğum borçlanmasının kapsamının genişlediği belirtildi. Bu haktan yararlanmak için artık doğum öncesi sigortalılık şartı kaldırılıyor. Bu düzenlemeyi bekleyenlerin sayısının 500 binden fazla olduğu belirtiliyor.

Çalışan kadınları yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Doğum sebebiyle kadınların geriye dönük prim ödemesinin yapılmasına olanak sağlayan Doğum Borçlanmasının kapsamı genişliyor.

AK PARTİ TARAFINDAN DEĞERLENDİRME YAPILDI

AK Parti’de yapılan değerlendirmelerde, “Mevcut düzenlemede, bir kadının doğum borçlanmasından yararlanması için Sigorta başlangıç tarihinin doğum öncesi olması gerekiyor. Ancak doğum yaptıktan sonra bir işe girip çalışan kadınlara doğum borçlanması hakkı verilmiyor. Askerlik borçlanmasında erkeklerin askere gitmeden önce sigorta yaptırıp yaptırmadığına bakılmıyor” denildi.

Konu, Çalışma Bakanı Bilgin’e iletilerek, “Kadınların doğum borçlanması da askerlik borçlanması gibi olsun. Doğum borçlanması için doğumdan önce sigortalı olması koşulu kaldırılsın” önerisi getirildi.

İŞTE O YAZI

Gazetevatan yazarı Mert Nayır bu düzenlemeyi bekleyen 500 binden fazla kişinin olduğunu daha önceden dile getirmişti. Nayır yazısında şunları belirtmişti:

“Bilindiği üzere,5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunuyla yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu kapsamında, erkek sigortalıların sahip olduğu askerlik borçlanması hakkı gibi annelere de doğum borçlanması hakkı verildi. Ancak 5510 Sayılı Kanun’un 41. Maddesi’ndeki yazım hatasının da etkisiyle, bu haktan sadece SSK’lı çalışmaya başlayıp sonrasında doğum yapmış anneler yararlanabiliyor. Buna göre;

  • Çalışmaya başlamadan önce doğum yapmış anneler;
  • Doğumdan önce SSK’lı değil de Bağ-Kur’lu olarak çalışmış anneler;
  • Şuana kadar sigorta başlangıcı bulunmayan yani hiç çalışmamış anneler, doğum borçlanması hakkından yararlanamıyor.

Bu mağduriyetin düzeltilmesini umutla bekleyen anne sayısı 500 binden fazla. Oysa ki, Sosyal Güvenlik eşit haklar hukukuna dayalıdır. Erkek sigortalıya verilen askerlik borçlanma hakkı uygulamasında, annelerden istenen şartlar onlardan istenmemektedir. Bu kanun kapsamında, çalışmaya başlamadan önce askerlik yapmış bir erkek askerlik borçlanması yapabilirken, çalışmaya başlamadan önce doğum yapmış kadın borçlanma yapamamaktadır. Bu anlamda, Kanun kapsamından yararlanmak için bekleyen 500 binden fazla anneye en güzel hediye hala beklenmekte”