Editörün SeçtikleriEkonomi

Hemen 15 gün içinde başvurun: Paranızı alın

Ülkemizde büyük bir kesim kredi kartı kullanmaya devam ediyor. Özellikle kredi kartı kullanan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Kahramanmaraş’ta kredi kartından peş peşe 5 yıl boyunca kart üyelik aidatı kesilen vatandaş ücretin iadesini almak için mahkemeye başvurdu.

Mahkeme ise emsal bir karara kanaat getirdi. Buna göre kart aidat ücretinin iptali için başlatılan hukuk mücadelesinde mahkeme aidatsız kredi kartı sunduğunu ispatlayamayan bankanın aldığı üyelik ücretinin faiziyle iade edilmesine karar verdi.

KREDİ KARTLARIYLA İLGİLİ YENİ KARAR

Kredi kartları ile ilgili flaş bir karar verildi. Kahramanmaraş’ta yaşayan bir vatandaş, kendisinden tahsil edilen 984,50 TL’lik kart aidatı ücretinin iadesi için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu. Burada hakem heyeti tüketiciyi haklı oldu. Ancak banka bu karara itiraz etti. İtiraz sebebiyle dava Kahramanmaraş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderildi.

HEMEN 15 GÜN İÇİNDE DAVA AÇIN

Tüketici Konfedarasyonu Başkanı ve Tüketici Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi kartı aidatı alınmasının mümkün olduğunu ancak karşılıklı mutabakat gerektiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“2011’de yenilenen Tüketici Kanunu 31/3 maddesinde tüm kartları çıkaran kuruluşlar tüketicilere aidatsız kart sunmasını emretmektedir. Ne var ki tüm kart çıkaran kuruluşlar tüketiciye bu alternatifleri kendiliğinden sunmadıkları gibi ancak şiddetli itiraz durumunda ‘İsterseniz size aidatsız kart verebiliriz’ yaklaşımını sergiliyorlar, tek yanlı olarak aidat yansıtıyorlar. Aidatsız kart sunulması yönündeki kanun maddesi, bankaların kendiliğinden kart hamiline aidatsız kart teklif etmesini öngörmektedir. Ancak tüm bankalar tüketicinin talebini almadıkça bunu hatıra bile getirmemektedirler. Vatandaşlar kart aidatı talep eden kuruma itiraz edebilir. Sonuç alamazsa Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmalı. Eğer buradan da sonuç alamazsa 15 gün içerinde Tüketici Mahkemesi’ne itiraz davası açın.”