EkonomiGündem

Yüz Binlerce Kişi Faydalanacak! Affın Detayları Belli Oldu

Önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığına sunulması planlanan bedelli affı getiren yasa teklifinin detayları belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda AK Parti, bedelli affı getiren yasa teklifini hazırladı. Teklife son şekli verilerek bugün ya da en geç önümüzdeki hafta başında TBMM Başkanlığına sunulması planlanıyor. Teklifin TBMM tatile girmeden hızla yasalaşması sağlanacak.

Bedelli Askerlik Affından Kimler Yararlanacak?

Hazırlanan teklife göre bakaya, yoklama kaçağı ya da saklı olduğu için bedelli düzenlemeleri kapsamına girmeyen gençler bir defaya mahsus olmak üzere yasadan yararlanacak. Bu kişiler başvurup bedelini ödemek koşulu ile bedelli askerlik yapabilecek. Böylece haklarında devam eden yasal süreçler de sona ermiş olacak.

Bedelli Askerlik Affından 550 Bin Kişi Yararlanabilir

Teklifin kapsamına giren genç sayısının ise 550 bin civarında olduğu hesaplandı. Bunların önemli bir bölümünün yasa çıktıktan sonra bedelli için başvuru yapması bekleniyor.

Bedelli Askerlik Affından Yararlananlar Ücret Farkı Ödeyecek

Bedelli askerlik yapmak isteyenler 2022 yılına göre hesaplandığında 56 bin lira ödüyor. Ancak daha önceki uygulamalardan yararlananlara adaletsizlik olmaması için, af kapsamında başvuranlar daha yüksek bir para yatırmak zorunda kalacak. Bugünün rakamları ile ilave ödemenin 9-10 bin lira civarında olması bekleniyor.

2 Yıl Kaçak Olanla 5 Yıl Kaçak Olan Aynı Parayı Ödemeyecek

Ayrıca düzenlemeyle, bedelli askerlik affından yararlanan kişiler, kaçak olduğu toplam yıla göre değişen oranlarda bir rakam ödeyecek. Yani 2 yıl kaçak olan ile 5 yıl kaçak olan aynı ücreti vermeyecek.

Bedelli Askerlik Affından Yurt Dışındaki Türk Vatandaşlarda Yararlanacak

Dövizli askerlik hakkı bulunan yurt dışındaki Türk vatandaşlarından daha önce başvurup ücretini yatırmayan, işlemi yarım kalanlara da af getiriliyor. Yaklaşık 2 bin kişinin bu durumda olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Duyurmuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz. Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler. Bakaya gençlerimizin sıkıntısına çözüm getiren bu uygulamanın hayırlı olmasını diliyorum” demişti.