Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

627 TL hesaplara yatıyor! Aile Bakanlığı bayramdan önce hesaplara yatıracak: e-Devletten başvurular açıldı

2022 yılında asgari ücret ve en düşük emekli maaşına yapılan zamlarla birlikte ihtiyaç sahiplerine verilen devlet ödemelerinin miktarının arttığı paylaşıldı. Bu ödemelerden biri de sigortalıların hak sahiplerine bağlanan dul ve yetim aylığı oluyor. Temmuz ayında Kurban Bayramından hemen önce bu ödemelerin hesaplara yatacağı belirtildi. Peki söz konusu ödemeler nasıl alınacak?

ARANAN ŞARTLAR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hak sahiplerine verilen bu destek ödemesinden faydalanmak isteyenlerde bazı şartlar aranıyor. Bu şartlara haiz olmayanlar para alamayacak. Aranan şartlar ise şöyle paylaşıldı:

Öncelikle ölüm tarihinde vefat eden sigortalı eş ile resmiyette evli olunmalıdır.

Vefat eden eşin ölüm aylığı verilmesi için istenen sigortalılık ve prim şartlarını taşıyor olması gereklidir.

Geride kalan eşin aylık hak sahibi iken yeniden evlenmemesi gereklidir.

Ayrıca eşin, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da maaş bağlanmamış olmalıdır.

Bu şartları yerine getiren vefat etmiş sigortalının eşine %50 oranında; aylık bağlanmış çocuğu bulunmaması halinde ise %75 oranında maaş bağlanıyor.

BAŞVURU DETAYLARI

Dul ve yetim aylığı başvuruları vefat eden sigortalının bağlı olduğu sigorta hizmet koluna göre farklı adreslere ve farklı yöntemlerle yapılıyor. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden de başvuru yapabilir. e-Devletten yapılacak başvurular için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alt hizmetlerinde yer alan “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” hizmetini kullanmak gerekiyor.

EN DÜŞÜK ÖDEME 627 TL OLUYOR

Yapılan son zam ardından en düşük dul ve yetim aylığı 627 lira olurken, en yüksek maaş 15 bin 55 liraya yükseldi. Dul ve yetim aylığına temmuz ve ocak aylarında olmak üzere yılda iki defa zam yapılıyor. Henüz 6 aylık enflasyon farkı netleşmese de piyasanın beklentisi yüzde 38,5 oldu.