Ekonomi

Erken emekliliğin formülü açıklandı! Bunu uygularsanız emeklilik yaşınızı 1095 gün düşürebilirsiniz!

Milyonlarca çalışan vatandaşın en büyük hayallerinden biri de erken yaşta emekli olabilmek. Bilindiği üzere emeklilik hakkı için bazı şartların ve kriterlerin sağlanması gerekiyor. Ancak erken emekliliğin de bazı formülleri bulunuyor. Erken emekli olmak ve daha yüksek emekli aylığı almak isteyenler, bu formülleri uyguladıklarında isteklerini elde etme şansı yakalıyor. Peki erken emekli olabilmenin şartları ne? Nasıl erken emekli olunur? İşte detaylar…

Doğum Borçlanması

Erken emeklilik hakkını elde etmenin yollarından biri, kadın çalışanlar için doğum borçlanmasıdır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte 2008 yılından itibaren kadın çalışanlara, doğum borçlanması hakkı tanındı ve kadın çalışanlar doğum borçlanması ile çocuk sayısına göre değişmek üzere daha erken emekli olabiliyor. İlk olarak SSK ve Bağ-Kulu çalışanlara sağlanan bu hak daha sonra Emekli Sandığı statüsünde çalışan kadınları da kapsamaya başladı. Kadınlar bu kanun ile 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapabiliyor.

Staj Sigortası ve Normal Sigorta Arası Doğan Çocuklar

Söz konusu kanuna göre kadın çalışanın sigortalı şekilde çalışmaya başlamasından sonra doğan çocuğunun yaşaması şartı ile doğumdan sonraki boşta geçen süreler 2 yıla kadar borçlandırılabiliyor. Söz konusu boşta geçen süre ücretsiz izin, doğum izni ya da çalışmaya ara verme gibi sebeplerle sigorta primlerinin ödenmemesi durumunu kapsıyor. Ancak sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce doğan çocuklarda uygulanan tek istisna; staj sigortası ile normal sigorta arasında doğum yapan kadınlara uygulanıyor.

Daha Önce Doğan Çocuklar İçin de Borçlanma Hakkı Talep Ediliyor

Kadınlar, öğrenciliklerindeki staj dönemlerinde kısa vadeli sigorta primi bildirilmişse, uzun vadeli sigorta kollarına tabi şekilde çalışmaya başlayana kadar doğan çocukları için doğum borçlanması yapabiliyor. Ancak kadın çalışanlar, doğum borçlanması hakkı getirilene kadar doğan çocukları için de borçlanma hakkı istiyor. Doğum borçlanması 3 çocuk için 2’şer yıla kadar kullanılabiliyor ve burada tüm sürenin kullanılması da zorunlu tutulmuyor.