Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Asgari ücret Temmuz zammı masaya yatırıldı! Asgari ücret zammı masada: İşte masadaki ağızları açık bırakan tutar

Asgari ücret, emekli ve memur maaşları için Temmuz zammı ile milyonlarca kişinin alım gücü artacak ve asgari ücret zammı için bazı formüller masaya geldi. 6 aylık enflasyon oranı asgari ücret zammı için de kıstas olacağı belirtildi ve milyonlarca kişi tarafından ‘Asgari ücrete ara zam, ek zam yapılacak mı, asgari ücret ne kadar olacak’ sorularının yanıtı araştırılıyor.

ERDOĞAN İLE ATALAY GÖRÜŞTÜ

Emekli ve memur Temmuz zammı ile milyonlarca kişinin geliri artacak. Bunun yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Temmuz zammı dönemi için asgari ücrete ara zam formülü üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Bu zam döneminde Türkiye’nin tamamının gelirini yükselecek adımlar bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hükümete, ‘Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek’ talimatı verdi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüştü ve bu görüşmede asgari ücret konusunda çalışma yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

MÜJDELER PAYLAŞILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında ‘Enflasyon farkı’ ile 2023 yılı başında da daha geniş kapsamlı düzenlemelerle vatandaşın alım gücünü artıracak adımlar atılacağını ifade etti. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de bir açıklama yaptı. Bakan Bilgin açıklamalarında “Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, enflasyona karşı ‘Benim devletim benim yanımdadır” dedirtecek bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

Milyonların gözü kulağı asgari ücret, emekli ve memur Temmuz zammında yer alırken, Başkan Erdoğan ve hükümet tarafından gelen ‘Enflasyon farkı’ ifadeleri dikkat çekti. Asgari ücret için ‘Enflasyon farkı’ ve ‘Prim’ formülü masada masaya gelirken bunun yanında iki formülünde değerlendirilip karma bir formül ortaya çıkabilir.

3 MADDE ÜSTÜNDE DURULUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı kapsamında çalışmalar başladı ve Temmuz zammı için 3 madde üzerinde çalışıldığı belirtildi. Bu maddeler “Temmuz ayındaki enflasyon farkı artışlarıyla ücretliler rahatlatılacak. Yılbaşında tüm çalışanların durumları gözden geçirilerek, herkesin hakkını alması sağlanacak. Sosyal yardım şemşiyesi genişleterek hiçbir vatandaş enflasyona ezdirilmeyecek.” şeklinde belirtildi.

HESAPLAMALARA GÖRE YENİ TUTARLAR

Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 3,77’ye yükseldi. Bununla beraber 6 aylık enflasyon beklentisi de yüzde 40,75 oldu. Enflasyon farkı doğrultusunda en az yüzde 40 oranında asgari ücret zammı bekleniyor. Asgari ücret Temmuz zammı için masada yer alan formüllerden en öne çıkanı ‘Enflasyon farkı’ hesabı olarak dikkat çekiyor. Merkez Bankası’nın enflasyon beklenti anketine göre 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 40,75 olarak hesaplandı. Bu oran üzerinden de asgari ücret hesabı yapılırsa ortaya çıkacak tutarlar şöyle oluyor:

2022 güncel asgari ücret şöyle oluyor:

ASGARİ ÜCRET 5.004,00
SGK PRİMİ %14 700,56
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 50,04
KESİNTİLER TOPLAMI 750,60
NET ASGARİ ÜCRET 4.253,40

Ancak enflasyon farkı hesabı doğrultusunda tutarlar şöyle oluyor:

ASGARİ ÜCRET 7.043,13
SGK PRİMİ %14 986
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 70,43
KESİNTİLER TOPLAMI 1.056,43
NET ASGARİ ÜCRET 5.986,66