Ekonomi

Emekli maaş düzenlemelerinde intibak gündemde! En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine mi yükseltilecek?

Emekli ve memur maaşlarına 4 Temmuz itibariyle TÜİK tarafından açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre zam yansıtılacak. Bu nedenle milyonlarca emekli ve memur, Temmuz ayında açıklanacak olan zamları bekliyor. Ancak öte yandan emekli maaşlarına ilişkin düzenlemelerde farklı beklentiler de söz konusu. Bu noktada ise taban emekli aylığı düzenlemesi ön plana çıkıyor. Taban emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi yönünde sunulan taleplere ne tür bir yanıt geleceği merak ediliyor. Temmuz zammında intibak olacak mı? En düşük emekli aylığı ne kadar olacak? İşte detaylar…

TÜED Başkanı’ndan Açıklamalar Geldi

Türkiye’de yaklaşık 13,5 milyon emekli vatandaş Temmuz ayındaki ek iyileştirmeleri ve zamları beklerken, Türkiye Emekliler Derneği’nden (TÜED) konuya ilişkin bir açıklama geldi. TÜED tarafından gelen açıklamada “En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine yükseltilsin” talebi yer aldı. TÜED Başkanı Kazım Ergün, yaptığı açıklamada memur ve memur emeklilerinin ek göstergesinde yapılan 600 puanlık artıştan dolayı memnun olduklarını, düzenleme ile emekli aylıklarında yaklaşık 1.350 TL, emekli ikramiyelerinde ise ortalama 40-50 bin TL artış sağlanacağını ifade etti.

Emekli Aylıklarında Nasıl Bir Düzenleme Olacak?

Ergün yaptığı açıklamada SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarının da benzer şekilde artırılması gerektiğini ve 2000 yılı sonrasında emekli olanlara da intibak verilmesi gerektiğini belirtti. Ergün konuya ilişkin açıklamasında “Memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki emekli aylığı makası her geçen yıl artıyor. Memur emeklileri toplu sözleşme zammının yanında ek zam ve gösterge artışı gibi imkanlardan yararlanırken SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları sadece enflasyon oranında artıyor. Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması için intibak olmalı, aylıklara uygulanan yüzdeli zamlar aylığı düşük olanların aleyhinde bir uygulamaya dönüştüğü için seyyanen zamlar yapılmalı ve milli gelir artışından emeklilere pay verilmeli” dedi.

“En Düşük Emekli Aylığı İvedilikle Asgari Ücret Seviyesine Yükseltilmeli”

Ergün yaptığı açıklamada 1,5 milyon emekli vatandaşın taban emekli aylığı aldığını, 2.500 TL ile geçinmenin çok zor olduğunu da belirtti. Asgari ücretle geçinmenin bile çok zor olduğu bu ortamda 2.500 TL ile geçinmenin mümkün olmadığını ifade eden Ergün “En düşük emekli aylığı ivedilikle asgari, ücret seviyesine yükseltilmeli” dedi.