Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Akaryakıt fiyatları için herkesi şoke eden gelişme: Motorinin litre fiyatı 40 lira gelişmesi! Az önce açıklandı

Son zamlar sonrasında akaryakıt fiyatları 30 lirayı görürken son 7 aydaki artış oranı benzin litre fiyatı için yüzde 225, motorin litre fiyatı içinse yüzde 264 oldu. Konu ile ilgili olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’dan motorin fiyatları hakkında çok önemli bir açıklama yapıldı. Akın açıklamalarında artan akaryakıt fiyatlarının sebebinin hükümetin ekonomi politikaları olduğunu belirterek, motorin fiyatının Ağustos’ta 40 lirayı da geçebileceğini paylaştı.

AĞUSTOS AYINI İŞARET ETTİ

Geçen yıl Eylül ayında 70 dolar olan petrol fiyatları 2022 Haziran ayında 120 dolar seviyelerine yükselerek yüzde 64’ten fazla değer kaznırken yurt içinde ise dolar/TL kuru ve petroldeki yükselişle hemen her hafta en az bir kere zamlanan akaryakıt fiyatları ise 30 liraya ulaşmış durumda. CHP tarafundan flaş bir iddia gündeme getirildi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın bir açıklama yaptı ve motorin litre fiyatının 40 lirayı geçeceğini iddia etti. Ayrıca Akın açıklamalarında bu fiyatlar için Ağustos ayını işaret etti.

AHMET AKIN’IN AÇIKLAMALARI

Partinin Youtube kanalında açıklamalarda bulunan Ahmet Akın söz konusu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Akaryakıttaki artış tüm dünyada fiyatlar arttığı için değil yanlış ekonomi politikaları yüzünden Türkiye’de pahalı. 7 aylık süreçte dolar, brent petrol ve Türk Lirası’ndaki değişimleri masaya yatırıp incelemek yeterli. Yüzde 99 oranında bağımlı olduğumuz petrol fiyatları uluslararası petrol fiyatı ve dolar kurundaki değişimle belirleniyor. 19 Kasım’da dolar 9,99 TL. Brent petrol fiyatı ise 78 dolar. O dönemde Türkiye’de benzinin pompa fiyatı 8,49 TL, motorin ise 8,27 TL. Aradan 11 gün geçiyor ve dolar 13,68 TL. Brent petrol ise 67 dolar. Benzin 9,75 TL, mazot ise 9,86 kuruşa satılıyor. Çünkü dolar TL karşısında yüzde 37 değer kazandı. Dolar arttıkça akaryakıta zam geliyor.

MOTORİN 40 LİRAYI BULABİLİR

Ben bundan yaklaşık 1 ay önce ‘mazot 30 lirayı geçecek’ dediğim zaman beni ‘manipülasyon yapıyor’ diyerek bombardımana uğrattılar. Ama geldiğimiz nokta 30 TL. Ne olacak şimdi? Net olarak söyleyeyim: Motorin Ağustos ayında 40 lirayı bulabilir. İktidarın müdahale etmemesi durumunda da tüketimin artacağı yaz aylarında hatta akaryakıt fiyatları 40 lirayı dahi geçebilir. Böyle giderse kaçınılmaz bir durum bu. Ekonomide yangın büyük ve büyümeye de devam ediyor.”