Editörün SeçtikleriEkonomi

Altın fiyatlarında beklenmedik açıklama: Temmuz ayında değişecek! Gram, çeyrek, yarım ve tam altın..

Altın fiyatlarına ilişkin son dakika gelişmesi yaşandı. Fiyatların uçuşa geçeceği iddia edildi. Haftanın ilk işlem gününde altın fiyatları yatar bir seyir izlerken bugünü de düz bir seyirle takip ettiği görüldü. Başta FED olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarından gelen sıkılaşma adımları piyasalarda tedirginlik yaratırken, güvenli liman talebinde artışlar devam ediyor.

Altın dün güne 1025 TL’den başlarken, bu sabah 104 TL’den açılış yaptı. Bugün ise 1021 – 1025 TL arasından işlem görüyor. ABD’de rekor kıran enflasyona faiz artışı ile yanıt veren FED’in altın ve dolar fiyatları üzerindeki etkileri devam ediyor.

FED’İN ADIMLARI TAKİP EDİLİYOR

Temmuz ayından sonra atılacak olan adımların altın fiyatlarını etkileyeceği iddia ediliyor. Enflasyonla mücadeledeki kararlılık ve ABD ekonomisinin resesyona girmeden önceki son hali pozitif bir seyir izlediği belirtildi. FED yetkililerin de bugün yapacağı açıklama yakından takip edileceği de gelen bilgiler arasında.

MERKEZ BANKASI KARAR AÇIKLAYACAK

Döviz kurlarındaki üzerinde etkili olacak bir diğer gelişme de yarın açıklanacak olan faiz kararı olacak. Piyasalar bu kararı heyecanla beklerken, ekonomistlerin de tahminleri de netleşti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın haftalık repo faizini yüzde 14,00 seviyesinde sabit bir şekilde tutması bekleniyor.

ALTIN YÜKSELECEK

Konuya ilişkin yapılan değerlendirmelerde altındaki değişimin Temmuz ayı ile birlikte yukarı yönlü olacağı ifade ediliyor. Sadece altın değil beraberinde piyasadaki değişimler sebebiyle demir, bakır gibi birtakım emtiaların yukarı seviyeye taşınabileceği söyleniyor.