Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

AK Partili Numan Kurtulmuş asgari ücrete zam oranını açıkladı! Temmuz’da asgari ücrete çok büyük zam geliyor: Tarihi zam oranı açıklandı

Milyonlarca çalışan ve emekli temmuz ayında yapılacak zamma kilitlenirken AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş önemli açıklamalarda bulundu. Numan Kurtulmuş açıklamalarında Temmuz ayındaki zam oranını duyurdu. Bu noktada Kurtulmuş açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

NUMAN KURTULMUŞ DUYURDU

“Temmuz ayında işçi emeklilerimizin de dahil olmak üzere. Öyle zannediyorum ki yüzde 40’lara yakın bir dokunuş gerçekleştirilecek. Aynı şekilde asgari ücrete de bir dokunuş gerçekleştirilecek.”

Vatandaşın vermesi gereken vergilerden vazgeçerek destekler vererek vatandaşların gelirini yukarı çekmek için gayret sarf ettiklerini Temmuz ayında işçi emeklilerin de dahil olmak üzere çaba sarf ettiklerini vurgulayan Kurtulmuş açıklamalarında yüzde 40’la yakın dokunuş gerçekleştirileceğini belirtti.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 40 ZAM

Konu ile ilgili olarak Numan Kurtulmuş’un bu konudaki açıklamaları şöyle oldu:

“Öyle zannediyorum ki yüzde 40’lara yakın bir dokunuş gerçekleştirilecek. Aynı şekilde asgari ücrete de bir dokunuş gerçekleştirilecek. Enflasyonun orta vadede düşürülmesi için atılacak adımlar var. Acil olan şu anda vatandaşımızın ciddi alım gücü problemiyle karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Bunun için alım gücünün desteklenmesini temin edilmesi lazım. Orta vadede tarımsal alanların daha fazla ekilmesini sağlamak. Tarım Bakanımız bu açıklamayı yaptı. Tarımsal ürünlerdeki fiyatların aşağı çekilmesi. Dar ve orta gelirli vatandaşımızın daha rahat konut alabilmelerini sağlamak için sadece kredi değil aynı zamanda ucuz arsa üretimi düzenlemelerinin yapılması. Bunlarla ilgili çok titiz çalışmalar yapılıyor. Yakın planda ailelerin alım gücünü arttıracak tedbirleri temin etmemiz lazım”

ENFLASYON FARKI HESABI YAPILDI

Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 3,77’ye yükseldi. Bununla beraber 6 aylık enflasyon beklentisi de yüzde 40,75 oldu. Enflasyon farkı doğrultusunda en az yüzde 40 oranında asgari ücret zammı bekleniyor. Asgari ücret Temmuz zammı için masada yer alan formüllerden en öne çıkanı ‘Enflasyon farkı’ hesabı olarak dikkat çekiyor. Merkez Bankası’nın enflasyon beklenti anketine göre 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 40,75 olarak hesaplandı. Bu oran üzerinden de asgari ücret hesabı yapılırsa ortaya çıkacak tutarlar şöyle oluyor:

2022 güncel asgari ücret şöyle oluyor:

ASGARİ ÜCRET 5.004,00

SGK PRİMİ %14 700,56

İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 50,04

KESİNTİLER TOPLAMI 750,60

NET ASGARİ ÜCRET 4.253,40

Ancak enflasyon farkı hesabı doğrultusunda tutarlar şöyle oluyor:

ASGARİ ÜCRET 7.043,13

SGK PRİMİ %14 986

İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 70,43

KESİNTİLER TOPLAMI 1.056,43

NET ASGARİ ÜCRET 5.986,66

CHP’DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

CHP sözcüsü Faik Öztrak, Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan ara zammın enflasyon verilerinin altında kalmaması gerektiğini belirtti ve yüzde 40 oranında zam yapılması gerektiğini vurguladı. Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu belirterek ciddi düzeyde düşmüş durumda olduğunu belirten Öztrak açıklamalarında enflasyonun şu anda yüzde 35-40′ artmış durumda olduğunu ve yapılacak olan zammında bunun altında kalmaması gerektiğini paylaştı.