Ekonomi

Sigorta girişine göre ne kadar prim gününe ihtiyaç var? Yetim aylığı hangi durumlarda kesilir? Uzman isim hepsini yanıtladı…

Temmuz ayında, TÜİK’in Haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasından sonra memur ve emekli maaşlarına uygulanacak zam oranı belirlenecek. Öte yandan gelen açıklamalara göre bu tarihlerde asgari ücrete de bir düzenleme yapılacak. Milyonlar bu nedenle Temmuz ayını beklerken, öte yandan 3600 ek gösterge ve EYT ile ilgili olarak da araştırmalar devam ediyor. Birçok vatandaş, bu konularda aklına takılan soruların yanıtlarını bulmak istiyordu ve bu merak edilen sorulara tek tek yanıt geldi. İşte detaylar…

Anne-Babadan Kalan Yetim Aylığı Kesilir Mi?

Takvim’in haberinde; EYT, 3600 ek gösterge, emeklilik maaşı gibi birçok konuya ilişkin gelen sorulara verilen yanıtlar, vatandaşların aklındaki sorulara da yanıt oldu. Konuya ilişkin olarak aklındaki soruyu soran Hümeyra C., “Babamı 1984 yılında, annemi de 2017 yılında kaybettim. Tek çocukluyum ve bekarım. 2017’de annemin vefatıyla babamdan Bağ-Kur ve annemden SSK maaşı bağlandı. Benim sorum bu yılsonu SSK’dan benim emekliliğim geliyor ve ben yetim aylıklarının herhangi birini alabilir miyim?” diyerek sorusunu yöneltti.

Gelen yanıtta ise “1984 yılında babanızdan tarafınıza bağlanan Bağ-Kur kapsamında yetim aylığı devam edecektir. Annenizden almakta olduğunuz 4/A yetim aylığı kesilir” ifadeleri yer aldı.

Emeklilik ve 3600 Prim Günü Sorusu

Emeklilik ve 3600 ek gösterge ile ilgili olarak gelen bir soruda ise vatandaş, 1 Eylül 1999’da 4A giriş ile 4700 gün prim erkek için emekliliğin ne zaman olacağını sordu. Soruyu soran vatandaş ayrıca “Yaşı beklemek için 3600 gün prim yetiyor mu, yoksa 5800 prim gününü tamamlamak mı gerekiyor?” diye de ekledi. Gelen yanıta göre yaşı beklemek için 3600 gün yetiyor ancak kişinin 60 yaşını beklemesi gerekiyor. Öte yandan gelen yanıta göre normal emeklilik için 58 ve 5975 güne ihtiyaç var.