Ekonomi

Nasıl erken emekli olunur? Erken emekliliğin en kritik 4 formülü açıklandı!

Milyonlarca çalışan vatandaş, çalışmaya başladığı ilk dönemlerden itibaren emeklilik için hesaplamalar yapmaya başlıyor. Emeklilik hakkının elde edilebilmesi için temel şartların karşılanması gerekiyor ve bu şartları karşılayanlar, SGK’dan emekli aylığı alabiliyor. Türkiye’de emeklilik hakkı için yaş şartının, prim günü sayısının ve çalışma yılı şartlarının tamamlanması gerekiyor. Bu kapsamda, sigortalı olarak çalışmaya başlanan dönem üzerinden yapılan hesaplamalarda ne zaman emekli olunabileceği de öğrenilebiliyor. Peki erken emekli olmanın formülü var mı? Erken emekli olmak için neler yapılabilir? İşte detaylar…

Emeklilik ve Erken Emeklilik Şartları

Emeklilik hakkının elde edilebilmesi için belli bir yaşı ve prim gününü doldurmak gerekiyor. Ancak yasalar çerçevesinde erken emeklilik için düzenlenmiş olan bazı avantajlar da bulunuyor. Bu formülleri uygulayan vatandaşlar erken emeklilik şansı yakalayabiliyor. Bu noktada emeklilik için en önemli şartlardan biri de çalışmaya başlanan yıl olarak öne çıkıyor. Ödenen prim günleri ve yaş şartı, ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanan tarihe göre belirleniyor. Ayrıca bağlı olunan kurum da bu noktada devreye giriyor.

Kadınlarda Doğum, Erkeklerde Askerlik Formülü

SSK, Emekli Sandığı ya da Bağ-Kurlu olma durumları, kişinin emeklilik tarihinin belirlenmesinde bir etken olarak ele alınıyor. Yasalar çerçevesinde belirlenen düzenlemelerle kadın çalışanlar çocuklar üzerinden prim kazanma şansı elde edebiliyor. Bu noktada kadın çalışanlar 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazanabiliyor. Bir diğer yandan erkeklerde ise askerlik süreleri hem yaşı geriye çekiyor hem de prim kazanma hakkı sunuyor.

Çalışma Başlangıcı ve Malulen Emeklilik

Bir diğer yandan kısmi emeklilik diye bilinen yöntemde de 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emeklilik hakkı elde edebiliyor. Burada erkeklerde yaş şartı 60’tan, kadınlarda 58’den başlıyor. Ancak bu imkan, sadece 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlara sunuluyor. Bir diğer yandan çalışırken işgücünün en az %60’ını kaybedenler de malulen emeklilik hakkından yararlanabiliyor ve 1800 prim günü bu noktada yeterli oluyor.