Editörün SeçtikleriEkonomi

Sürücüler dikkat: Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili bir iyi bir de kötü haber! Fiyatlar çok sert değişti

Aracı olan herkesi yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili gelişmeler araç sahipleri tarafından takip ediliyor. Geçtiğimiz günlerde gelen son zam sonrasında akaryakıt fiyatları 30 TL’yi aştı. Brent petrolün düşmesi ile birlikte indirim kararları da yavaş yavaş gelmeye başladı. Ancak akaryakıt fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişme yaşandı. Akaryakıtla ilgili bir iyi bir de kötü haberin olduğu açıklandı.

Akaryakıt fiyatlarını belirleyen petrol fiyatlarında sert bir düşüş meydana geldi. Ham petrol bu hafta yüzde 5 civarı bir düşüş kaydettiği belirtildi. Haftanın son işlem gününde ABD ham petrol 104 dolar civarında seyrederken, brent petrol de 110 dolar civarından işlem görüyor.

HEM İYİ HEM DE KÖTÜ HABER GELDİ

Konuya ilişkin tedirgin eden ve sevindiren haber CNN International tarafından geldi. Yapılan açıklamada benzin fiyatları için indirimin yolda olabileceği açıklandı. Ancak bunun dışında bir de kötü haber bulunuyor.

Akaryakıt fiyatlarını düşürmek için 2 yol bulunuyor. Talebi azaltmak ya da arzı artırmak. Arzı arttırmak maliyetli ve biraz zor bir işlem. Talebin azalması için de fiyatlar yükseldiğinde ve vatandaşlar geri çekilmeye başladığında meydana gelir. Tüccarlar da bu noktada fiyatlarda durgunluk oluşacağına dair bahisler oynuyor.

Konuya ilişkin, “Bleakley Advisory Group’un baş yatırım yetkilisi Peter Boockvar, “Bu sabahki piyasa hareketlerinin hepsinde bir durgunluk endişeleri var. Bu yıl resesyon olasılığı yüzde 99. Çünkü hiçbir şeye yüzde 100 ihtimal verilmez.” dedi.

6 TL DÜŞEBİLİR

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, devletin akaryakıtta ÖTV’yi sıfırlayıp KDV’yi 1’e indirilmesi halinde benzin ve motorin fiyatlarının düşebileceğini belirterek, “Halkını rahatlatmak için başta Almanya olmak üzere birçok ülke akaryakıttaki vergiyi kaldırdı. Hükümet de halk için vergiden vazgeçerse çiftçi tarlasına döner. Taksici, dolmuşcu, servisçi, esnaf zarardan kurtulur’ dedi.