Gündem

AFAD o illerde yaşayanlara hayati uyarı alarmı verdi! İş yerlerini açmayın, evlerden çıkmayın: Çok kuvvetli olacak, sel geliyor

Bilindiği gibi Batı Karadeniz sele teslim olurken Kastamonu, Sinop ve Bartın’da günlerdir etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle dereler taştı. Konu ile ilgili olarak İnebolu ilçe merkezinden geçen çayın taşma noktasına gelmesi nedeniyle iş yerlerinin açılmaması konusunda uyarılar yapılırken Batı Karadeniz’deki sel hakkında açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İnebolu’da dere kenarında dükkanların açılmayacağını ifade etti.

ÇEŞİTLİ UYARILAR YAPILDI

Afet ve Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kırmızı kod uyarısı yapılırken Kastamonu’yu etkisi altına alan yağışlar nedeniyle çay ve dereler taşmaya başladığı duyuruldu. Ayrıca İnebolu ilçe merkezinden geçen çayın taşma noktasına gelmesi nedeniyle iş yerlerinin açılmaması ve giriş ile birinci katta oturan vatandaşlarında üst katlara çıkması konusunda uyarılar yapıldı.

SAĞANAK YAĞIŞ ETKİLİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarılara göre Batı Karadeniz bölgesinde yağışların gün boyu Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Karabük ve Sinop çevrelerinde aşırı olması, Sakarya, Bolu, Düzce, Çankırı, Çorum ve Amasya çevreleri ile Samsun’un batısında ise çok kuvvetli ve şiddetli olması beklendiği belirtildi. AFAD le Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kırmızı kod uyarısı yapıldı ve Kastamonu’da gece saatlerinden itibaren sağanak yağışın etkisini gösterdiği ifade edildi.

Sabah saatlerinden itibaren çay ve derelerin taşma noktasına geldiği Kastamonu’da İnebolu merkezinden geçen Söke Çayının taşma noktasına gelmesi nedeniyle ilçede tedbirler artırıldı. İnebolu İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Zabıta ekipleri vatandaşları olumsuz hava koşullarına yönelik uyarılarda bulundu.

VATANDAŞLAR TAHLİYE EDİLDİ

Öte yandan kent genelinde olumsuz hava koşulları nedeniyle oluşturulan kriz masası ile tüm kurumlar teyakkuza geçirildi. AFAD tarafından yapılan açıklamada Kastamonu’da yaşanan sel felaketi hakkında vatandaşlara uyarılarda bulunulduğu belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı:

“Kastamonu İnebolu’da şiddetli yağış nedeniyle yaşanabilecek risklere karşı tedbirler alınmış olup vatandaşlara mobil bildirim aracılığıyla uyarılar yapılmıştır. İlgili kurum ve kuruluşlar AFAD ve Valilik koordinasyonunda takviye birliklerle dünden itibaren görev başındadır. Riskli alanlardaki vatandaşlar tahliye edilmiş olup, su seviyesi düşmeye başlamıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz”