İş İlanları

61 Yıl Sonra Bir İlk! Almanya, Türkiye’den İşçi Alımı Yapacak!

Özellikle pandemi döneminde işçi eksikliği sebebi ile büyük sıkıntılar yaşayan Almanya, havalimanlarında istihdam edilmek üzere Türkiye’den misafir işçi getirmek için kolları sıvadı. Personel eksikliği için yurtdışından işçi getirmekte çare bulan Almanya, geçici olarak Türkiye’den işçi alacak.

Personel Eksikliğine İthal Çözüm

Federal Bakanlar olan; Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil ve Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Türkiye’den geçici olarak işçi alınmasını onayladı. Bild am Sonntag isimli gazetenin haberine göre, Almanya bu konuda vakit kaybetmek istemiyor ve temmuz ayı itibarı ile 1.000 kişiden fazla misafir işçi alımı yapmayı planlıyor.

Federal Çalışma Bakanı olan Hubertus Heil, Bild am Sonntag isimli gazeteye bazı açıklamalar yaptı. Yapılan açıklamalara göre, Almanya acil olarak işçi ihtiyacı çekiyor ve bunun çözümü yurtdışından personel getirmek. Bunun için misafir işçi statüsünde işçilerin Almanya’ya gelmesine izin verilecek.

Konaklama İhtiyaçlarını Almanya Karşılayacak

Heil’ın yaptığı açıklamalara göre, hiçbir şekilde bir sömürü düzenine izin verilmeyecek ve gelen işçiler ile toplu sözleşme üzerinden bir çalışma tarifesi uygulanacak ve aynı şekilde toplu sözleşmeye göre ödemeler yapılacak. Ayrıca misafir işçileri istihdam edecek olan iş verenler, gelen işçilerin konaklama ihtiyacını karşılamak ile yükümlü olacak.

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yurtdışından gelecek olan misafir işçilerin havaalanlarında çalışacağını ifade etti. Gelen işçilerin bagajların taşınması ve uçaklara yerleştirilmesi gibi görevlerden sorumlu olacağı açıklandı.

2 Bin Kişi İstendi!

Almanya genelinde yaşanan personel eksikliği sebebi ile havalimanlarında aksaklıklar meydana geldiği ve Easyjet ve Lufthansa gibi şirketlerin yaz aylarında gerçekleşmesi planlanan binden fazla uçuşu iptal ettiği açıklandı. Almanya tarafından yaklaşık bir ay kadar önce bakanlıklara mektup gönderildiği ve 2 bin misafir işçi talep edildiği açıklandı.