Editörün SeçtikleriEkonomi

Rusya Duyurdu: Türkiye Altın Topluyor! Listeyi Tek Tek Açıkladılar

Rusya Ekonomi Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı çalışmada son dönemde Türkiye’nin en çok altın toplayan ülkeler arasında olduğu belirtildi.

Gelişmekte olan ülkelerin bir kısmı yükselen enflasyon nedeniyle altın rezervlerini arttırmaya yöneldi. Rusya için de yurt dışındaki döviz hesaplarının dondurulmasının ardından altın varlıkları daha da büyük önem kazandı.

Türkiye 37 Ton Altın Aldı

Rusya Ekonomi Üniversitesi araştırmacıları rezervlerini en çok arttıran ülkeleri sıraladı. Yılın ilk çeyreğinde en çok altın satın alan ülke Mısır olurken, Türkiye de 37 tonluk alımla ikinci sırada yer aldı. Bu iki ülkeyi Hindistan ve İrlanda takip ediyor. Ekvador ve Gana da ilk çeyrekte yüklü miktarda altın alan ülkeler arasında.

En Çok Altını Kazakistan Sattı

Araştırmacılar Rusya Merkez Bankası’nın da uzun bir aradan sonra yeniden altın rezervlerini arttırma yoluna gittiğine dikkat çekiyor. Buna karşın bazı ülkeler ise altın satma yoluna gidiyor. İlk çeyrekte en çok altın satan merkez bankaları Kazakistan, Özbekistan ve Polonya oldu.

ABD, Rus Altınının İthalatını Yasakladı

ABD Hazine Bakanlığı, ABD’nin G7 taahhütlerini uyguladığı belirtilerek, Rusya’nın savunma, sanayi, teknoloji ve imalat sektörlerinin temel taşı olan devlet kurumu Rostec dahil Rus savunma sanayi için kritik öneme sahip 70 kuruluş ile 29 kişinin yaptırım listesine alındığı açıkladı. Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) Rus altınının ABD’ye ithalatını yasakladığı bildirildi.

Altındaki 2 Günlük Düşüş Durdu

Rusya’nın kritik mal ve teknoloji edinme çabalarını engellenmesinde finans kurumları ve özel sektörün kilit rol oynamaya devam ettiğine işaret edilen açıklamada, Mali Suçları Araştırma Ağı’nın (FinCEN) ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu ile ortak bir uyarı yayımlayarak Rusya ve Belarus’un ihracat kontrollerinde kaçmasına karşı “teyakkuz” tavsiyesinde bulunduğu aktarıldı. Bazı Fed yetkilileri artan faizlere rağmen resesyon riskini düşük gördüğüne dair açıklamalarda bulunurken, altında iki günlük düşüş durdu.

Altın Güvenli Varlık İçin Talep Oluşturmaya Devam Ediyor

Altın, Fed yetkililerinin sıkılaşma politikalarına rağmen ABD’de resesyon riskini yüksek görmediklerine dair açıklamalarıyla iki günlük düşüşün ardından yatay seyretti. Spot altın, artan faiz oranları nedeniyle art arda üçüncü ayını da kayıpla kapatmaya hazırlanıyor. Yine de agresif artışların ekonomik bir yavaşlama yaşanacağına dair endişeler güvenli varlık için talep oluşturmaya devam ediyor.

New York Fed Başkanı John Williams ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Salı günü yaptıkları açıklamalarda 40 yılın en yüksek enflasyonunu soğutmak dizginlemek gerektiğini kabul ederken ekonomide “yumuşak inişin” hala mümkün olduğunu belirttiler.

Sürdürülebilir Bir Hıza Düşmek İçin Frenlere Dokunuyoruz

İki önemli Fed üyesi ABD ekonomisinin faiz artışları sonucu resesyona girmeyeceğini öngördü. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, faiz artışıyla birlikte büyümenin yüzde altına doğru yavaşlayacağını belirtse de ekonominin uzun bir zaman diliminde küçülme yaşamayacağını tahmine etti. Daly, “Resesyona girecek şekilde frene sert bir şekilde basmak yerine daha sürdürülebilir bir hıza düşmek için frenlere dokunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Enflasyonu Kontrol Altına Almak İçin Daha Sert Hamleler Yapmaya Hazır

New York Fed Başkanı John Williams da faiz artışını 50 baz puanda 75 baz puana çıkarmanın önümüzdeki toplantıda tartışılacağını belirtirken 2023 için piyasalarda fiyatlanan yüzde 3,5-4 faiz seviyesi için “mantıklı bir projeksiyon” yorumunu yaptı ve ekonomide yumuşak inişin halen mümkün olduğunu söyledi. Fed Başkanı Jerome Powell Portekiz’de yapılacak Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yıllık Politika Forumu’nda konuşacak. Salı günü etkinlikte açıklamalarda bulunan AMB Başkanı Christine Lagarde Temmuz ayında ilk 25 baz puanlık artış yapılacağına dair planları doğrulamış fakat gerekli olması halinde politika yapıcıların enflasyonu kontrol altına almak için daha sert hamleler yapmaya hazır olduklarını belirtmişti.