Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Türkiye’de kimliği olan milyonlara son dakika duyurusu! Herkesin kesinlikle yaptırması lazım: 37,5 TL para ödenecek

Kimlik yenileme randevusu randevu.nvi.gov.tr internet adresinden alındığı belirtildi. Henüz hala eski tip kimliğini yeni tip kimlik ile değiştirmeyen vatandaşlara duyuru yapıldı. Yıl sonuna kadar vatandaşların eski tip kimliklerini yeni tip kimliklerle değiştirmesi gerekiyor. Bunun için 37,5 TL ödenecek ve yeni ip kimlik gerekli belgelerle alınabilecek. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan kimlik yenileme işlemi için; üzerinde TC kimlik numarası yazan mevcut nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport, 1 adet biyometrik fotoğraf ve yenileme ücreti olan 37,5 TL’nin ödendiğine dair makbuz gerektiği paylaşıldı.

PARMAK İZİ ALINIYOR

Yeni kimlik kartı başvurusu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu aldıktan sonra başvuru işlemlerini tamamlamanın ortalama 20 dakika sürdüğü belirtildi ve başvuru esnasında, HAVELSAN’ın geliştirdiği yerli parmak izi tanıma sistemiyle vatandaşların parmak izi alındığı ifade edildi. Ayrıca eski kimlik kartlarından yeni çipli kimlik kartlarına geçilmesi işlemi, Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde 2017 yılında başladığı belirtilerek eski nüfus cüzdanlarının yerini alacak kimlik kartları, çipli olmaları dolayısıyla daha güvenli olacağı ifade edildi.

KİMLİK YENİLEME NASIL OLACAK?

Konu ile ilgili olarak Eski kimlik yenileme başvurusu İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınıyor. Eski nüfus cüzdanlarını yenilemek isteyen vatandaşlar, randevu.nvi.gov.tr web sayfasından randevu alabilir. Ya da dileyen vatandaşlar ALO 199 telefon numarasından kimlik yenilemek için randevu temin edebilir.

randevu.nvi.gov.tr internet adresine girdikten sonra ‘T.C. Kimlik Kartı’ başlığına tıklanması gerekiyor. Ekrana gelen uyarıyı okuduktan sonra ‘Kabul Ediyorum’ seçeneğini seçerek randevu alma işlemine devam edileceği belirtilerek bunun ardından açılan ekranda gerekli bilgilerin doldurulması gerekiyor. Ayrıca randevu almak istediğiniz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü şubesini ve randevu tarihini seçmeniz gerektiği ifade edildi.

GEREKLİ EVRAKLAR

Yeni kimlik kartı için aldığınız başvuru randevusuna giderken yanınızda mutlaka nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, aile cüzdanı, geçici kimlik belgesi gibi üzerinde TC kimlik numarası yer alan resmi bir belge ve 1 adet biyometrik fotoğraf götürmek gerektiği aktarıldı.

37,5 TL ÖDEME YAPILACAK

Yeni tip kimlik kartı almak için 37,5 TL ödemek gerektiği belirtilerek online yapılan ödemeler, nüfus müdürlüğünün sisteminde göründüğü ancak nüfus müdürlüğüne giderken ödemenin yapıldığına dair makbuzunun yanınızda olması gerektiği duyuruldu.

ÜCRET TARİFESİ

Kimlik yenileme ücret tarifersi 2022 yılında şöyle belirlendi:

* Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL

* Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL

* Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 37,50 TL

* Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 75,00 TL